Άμεση ανάγκη η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

 Του Ν. Συλικιώτη*   

Στις 12 Μαρτίου η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε την ανάγκη καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε τοποθέτηση που είχα κάνει υπογράμμισα πως δυστυχώς το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς γιατί ακόμα δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά, δραστικά μέτρα. Γι’ αυτό και ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ασκούμε συνεχώς πιέσεις και, μεταξύ άλλων, καλούμε τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να κυρώσουν την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ως ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και την ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Κύπρο, έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να μελετήσει τρόπους ούτως ώστε να διαγραφούν οι όποιες επιφυλάξεις και να προχωρήσει επιτέλους στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

 Με αφορμή την διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έγιναν πολλές δηλώσεις και στην Κύπρο. Δηλώσεις εφησυχασμού. Και ακούστηκαν όλοι, όλοι εκτός την κάθε Έλενα που για να ακουστεί πρέπει να πεθάνει. Σήμερα που όλοι δηλώνουν συγκλονισμένοι από την ιστορία της Έλενας και την βία που ασκείται στις γυναίκες, πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά ορισμένες αλήθειες για να ακουστούν προτού επιστρέψει ο καθένας πίσω στην  εφησυχαστική του ρουτίνα.

 Η βία που ασκείται στις γυναίκες έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου των γυναικών. Οι γενεσιουργές αιτίες είναι η πατριαρχία, σε συνδυασμό με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα των κοινωνιών που επιτρέπουν την ανάπτυξη της βίας, η οποία  μάλιστα εντείνεται σε καταστάσεις κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας. Η ιστορία της Έλενας απέδειξε για ακόμη μια φορά την γύμνια μιας κοινωνίας που προστατεύει την πατριαρχική τάξη, που διαφυλάττει τους θύτες, που ανέχεται την καταπίεση των θυμάτων, και επιχειρεί με εύσχημους τρόπους να αποκρύψει κάθε μορφή σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

 Η ιστορία της Έλενας επιβεβαίωσε τις διαστάσεις της καταστροφής που μπορεί να υποστεί μια κοινωνία λόγω διαλυμένου κοινωνικού κράτους. Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Έλενας, απουσία του κοινωνικού κράτους, εκχωρήθηκε σε αυτούς που βρήκαν ευκαιρία να επικυριαρχήσουν ασκώντας για χρόνια εις βάρος της βίαιη εξουσία. Μπροστά στο θύμα το γραφείο ευημερίας δηλώνει ανήμπορο λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ενώ το κράτος αποτυγχάνει για δεύτερη φορά να βοηθήσει καθώς δεν έχει δημιουργήσει ακόμα εκείνες τις δομές που θα παρέχουν πραγματική ασφάλεια ώστε ένα κορίτσι, μια γυναίκα να αποφασίσει να μιλήσει για την βία που υφίσταται έχοντας την πεποίθηση πως οι θύτες θα τιμωρηθούν.

 Οι ευθύνες για το έγκλημα που συντελείται εις βάρος πολλών γυναικών θυμάτων (κάθε μορφής) βίας είναι μεγάλες. Αυτοί που διαπράττουν το έγκλημα, αυτοί που το συγκαλύπτουν αλλά και αυτοί που το ανέχονται έχουν ευθύνη. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μεμονωμένη παραβατική πράξη, δεν είναι ζήτημα ατομικό που αφορά έναν πάτερ και μια κοπέλα. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί κοινωνική παθογένεια που στηρίζεται και στηρίζει τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Αποτελεί κοινωνική παθογένεια με θύμα το γυναικείο φύλο και με αρνητικές παρενέργειες σε ολόκληρη την κοινωνία. Γι’ αυτό απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να υποφέρουν και να πεθαίνουν κορίτσια και γυναίκες από την βία ενός συστήματος που δημιουργεί και θρέφει εκμεταλλευτές.

 Φτάνουν λοιπόν οι κούφιες δηλώσεις. Απαιτούμε την δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου, το οποίο θα προστατεύει και θα στηρίζει πραγματικά την κάθε γυναίκα και το κάθε κορίτσι που είναι θύμα βίας. Ζητάμε την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε να παρατηρηθεί ουσιαστική μείωση του φαινομένου. Την ίδια στιγμή τονίζουμε πως ακόμη πιο σημαντικό είναι να ενταθούν οι δράσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην πρόληψη, για πάταξη του φαινομένου, και στην καλλιέργεια κουλτούρας που να περιλαμβάνει ως αρχή την ισοτιμία των φύλων.

 Ο αγώνας για εξάλειψη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση και τις ανισότητες. Και τον αγώνα αυτό θα τον δώσουμε μέχρι τέλους.

                            

*Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ- Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy