“Άμεση διόρθωση της διαδικασίας αναγνώρισης θύτη”

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Εξαιτίας αυτού του περιστατικού όπου παιδί αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τον ύποπτο για σεξουαλική κακοποίηση σε απευθείας επαφή μαζί του, αποκαλύφθηκε η διάταξη που αφορά την αναγνωριστική παράταξη, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά.

Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης και εάν δεν καταγγελλόταν το περιστατικό δεν επρόκειτο να διορθωθεί αυτή η διαδικασία.

Υπάρχουν ενδεχομένως και άλλες πρόνοιες που δεν ήρθαν στην αντίληψη της βουλής και θα πρέπει να εξεταστεί η όλη διαδικασία.

Το λάθος, σημείωσε η κυρία Κουκουμά, δεν αφορά την αστυνομία αλλά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η διάταξη, η οποία όμως θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί από την ίδια την αστυνομία η οποία οφείλει να έχει ειδικούς οι οποίοι να χειρίζονται τέτοια θέματα.

Σ. Κυριακίδου: Τα παιδιά δεν γίνεται να είναι στον ίδιο χώρο με τον θύτη

Yπάρχουν διαδικασίες που προστατεύουν την ανωνυμία των ατόμων που καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία όπου του θύμα πρέπει να αναγνωρίσει τον θύτη σε απευθείας επαφή μαζί του.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά για να μην επηρεάζεται η δικαστική διαδικασία αλλά τόνισε, τα παιδιά δεν γίνεται να είναι στον ίδιο χώρο με τον θύτη και σε καμιά περίπτωση πρέπει το παιδί να έχει επαφή με τον θύτη.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το Σπίτι για το Παιδί θα λειτουργήσει αρχές του 2018 και θα στελεχώνεται από ειδικούς όλων των ειδικοτήτων, με εξειδικευμένη ομάδα που θα δώσει την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα σε γονείς και παιδιά.

Υπάρχει, είπε η κυρία Κυριακίδου πρωτόκολλο και συνεργασία συνεργασία και έχει γίνει πρόοδος με βάση την εθνική στρατηγική που ακολουθείται στο θέμα αυτό.

Τόνισε ακόμη ότι ο αρχηγός αστυνομία διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιείται πλέον αυτή η παράταξη αναγνώρισης για υποθέσεις που αφορούν παιδιά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy