Αμείωτη κρατά την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, παρά την πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμπντουλά ελ Μπάντρι.

«Συναντηθήκαμε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και τον Ιούνιο φέτος. Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την παραγωγή στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως όπως και προηγουμένως. Δεν είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε την παραγωγή», ανέφερε σε δηλώσεις του στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ στο πλαίσιο του ενεργειακού διαλόγου μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.

Ο Μπάντρι είπε πως ο ΟΠΕΚ, στην τελευταία συνάντησή του στη Βιένη, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή, επεκτείνοντας τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας που στοχεύει να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά αλλά και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από το ραγδαία αναπτυσσόμενο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Τους τελευταίους μήνες οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών, στον απόηχο ανησυχιών για υπερπροσφορά πετρελαίου παγκοσμίως.

Οι τιμές την Πέμπτη βρισκόντουσαν στο 49,12 δολάρια για το αμερικανικό αργό για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου, 33 σεντ πάνω από τις τιμές της Τετάρτης, ενώ το βρετανικό Μπρεντ βρισκόταν στα 54, 03 δολάρια.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, Μόσχα και ΟΠΕΚ δηλώνουν πως οι δείκτες παραπέμπουν σε μια «πιθανή ισοζυγισμένη κατάσταση στην αγορά το 2016».

Την ίδια ώρα η ιστορική συμφωνία των έξι δυνάμεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανοίγει το δρόμο για άρση των κυρώσεων και την επανένταξη της χώρας αυτής – μέλος του ΟΠΕΚ που διαθέτει το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου – στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ο Μπάντρι είπε ότι ο Οργανισμός είναι ευτυχής για το ότι οι κυρώσεις βρίσκονται σε πορεία τερματισμού και πρόσθεσε ότι Οργανισμός θα διευκολύνει τις επιπρόσθετες ποσότητες πετρελαίου που θα εισέλθουν στην αγορά.

Στο μεταξύ, η Ρωσία, η οικονομία της οποίας εισήλθε σε ύφεση λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης, παρουσιάζεται αρνητική στο ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

«Το ζήτημα της μείωσης της παραγωγής είναι πολύ δύσκολο για τη Ρωσία και πολλές χώρες πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy