Αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών μεταξύ Κύπρου-Κίνας

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστας Καδής και ο Υπουργός Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Chen Baosheng υπέγραψαν στο Πεκίνο σημαντική για την Κύπρο και την Κίνα Συμφωνία Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καδής ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας της Κίνας για τη διαχρονική στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

Ευχαρίστησε επίσης την Κυβέρνηση της Κίνας για την τιμή να τον προσκαλέσει για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», η οποία εδράζεται στην ιδέα της αναβίωσης του αρχαίου δρόμου του μεταξιού και διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογο του για τη σταθερή και σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου στην πολιτική Μιας Ενιαίας Κίνας.

«Η Συμφωνία αποτελεί τον καταλύτη για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο κ. Καδής μετά το πέρας της υπογραφής. «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει θέσει ως προτεραιότητά του την περαιτέρω σύσφιξη των εκπαιδευτικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Κίνας, γι’ αυτό και η συμφωνία αποτελεί σύμβολο των κοινών προσπαθειών των δύο χωρών να ενισχύσουν περαιτέρω τις μεταξύ τους σχέσεις στον τομέα της Εκπαίδευσης”.

Κλείνοντας, τόνισε ότι πρόκειται για συμφωνία σταθμό, η οποία θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο και πόλο έλξης φοιτητών από το εξωτερικό. Τη σημασία της Συμφωνίας εξήρε και ο Κινέζος Υπουργός.

Με την παρούσα Συμφωνία αναγνωρίζονται αυτόματα από την Κίνα οι Τίτλοι Σπουδών που απονέμουν τα κυπριακά πανεπιστήμια σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο ενώ, παράλληλα, αναγνωρίζονται οι κινέζικοι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών στην Κύπρο.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Luo Shugang.

Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών επαναβεβαιώθηκαν οι ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί της Κύπρου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει ο πολιτισμός στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αλληλοκατανόηση των λαών.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους για διεύρυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στις δυνατότητες υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων, όπως ανταλλαγές και φιλοξενία συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής, συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων σε φεστιβάλ καθώς και ανταλλαγές και προγράμματα συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών φορέων των δύο χωρών.

Η πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού της Κίνας για άνοιγμα κινέζικου πολιτιστικού κέντρου στη Λευκωσία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, όπως σημειώνεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy