Αμμόχωστος, περήφανη ξανά!

Του Αντρέα Καζαμία*

Και πάλι, λοιπόν, στις κάλπες. Μερικούς μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές ο λαός μας καλείται να αποφασίσει για τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους τα ηνία προκειμένου να οδηγήσουν τους συνδημότες τους προς το αντικειμενικά καλύτερο. Τουλάχιστον τα πιο πάνω ισχύουν στη θεωρία. Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της αποχής, ώστε ο πολίτης να αξιοποιήσει 10 λεπτά από την Κυριακή της 18ης του Δεκέμβρη και να προσέλθει στις κάλπες για την άσκηση του ιερού αυτού δημοκρατικού του δικαιώματος; Θα μπορούσε να πει κανείς «πολύ λίγο» ή/και «καθόλου»…

Σ’ αυτό συμβάλλουν η γενική απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, τα καθημερινά σκάνδαλα αλλά και η σκανδαλοθηρία που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα (και) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα πιο πάνω, κατά βάση, αφορούν στους ενεργούς δήμους της ελεύθερης Κύπρου. Ωστόσο, υπάρχουν και οι κατεχόμενοι δήμοι (ναι, εξακολουθούν να υπάρχουν), οι οποίοι έχουν εξόχως πολιτικό ρόλο να επιτελέσουν. Ενας τέτοιος δήμος είναι ο Δήμος Αμμοχώστου.

Είναι πασιφανές ότι οι ζυμώσεις ως προς την επίλυση του Κυπριακού είναι εντονότατες και πολύ σύντομα θα έχουμε, εκτιμάται, ουσιαστικές εξελίξεις είτε προς τη θετική είτε προς την αρνητική κατεύθυνση. Επομένως, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συστρατευθούν έτσι που να επιτύχουμε τη συνολική επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος στη βάση αρχών και συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό επιφορτίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ευθύνη να ενημερώνει σφαιρικά και διαρκώς τους Αμμοχωστιανούς (συνάμα και τους πρόσφυγες και ολόκληρο τον κυπριακό λαό) για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις αυτές, έτσι που να διαμορφώσουμε τις απόψεις μας.

Ποιος ο δικός μας ρόλος, όμως, ως Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου; Μπορεί να μην μπορούμε εκ των πραγμάτων να ασχοληθούμε επί της ουσίας με θέματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά κορυφαίος είναι ο ρόλος μας ως προς τη διαφώτιση, ως προς τη διατήρηση της φλόγας που ζεσταίνει και απαιτεί επιστροφή, ως προς το σχεδιασμό της επόμενης μέρας της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο σύνολό της, δεινοπαθεί ένεκα της υποβάθμισης του ρόλου της, ενσυνείδητα, από τους κυβερνώντες. Το βραχυκύκλωμά της έχει αιτία, έχει όνομα και επίθετο.

Ο συνδυασμός του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις έχοντας στην προμετωπίδα του αγώνα την όρεξη για δουλειά, τη διάθεση και τη θέληση για επιστροφή ζητά, μετά από -ομολογουμένως- αλλεπάλληλες εκλογικές αποτυχίες, την εκ νέου εμπιστοσύνη προκειμένου ανιδιοτελώς να συνεισφέρει στην προσπάθεια αναβάθμισης του κύρους των τοπικών κοινωνιών.

Η γενικευμένη και ισοπεδωτική (για ευνόητους λόγους -ίσως όχι αδικαιολόγητους) αντίληψη που θέλει τους πολιτικούς ως ιδιοτελείς, υποκριτές και ψευδολόγους αδικεί μια μερίδα τους που μοχθούν καθημερινά για την πολιτική αναβάθμιση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική ασφάλεια.

Ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου σ’ αυτό το πλαίσιο, κόντρα στις επιταγές της εποχής, καλείται να ασκήσει εποικοδομητικά το ρόλο του μέσω συνεργασίας, ευγενούς άμιλλας και αγάπης προς το συνδημότη του. Ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου οφείλει να είναι ο ηγέτης που θα οδηγήσει τους δημότες της Αμμοχώστου στα σπίτια τους μακριά από φανατισμούς, δογματισμούς και προκαταλήψεις. Ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου μέσω διαλόγου και ως πρότυπο ορθής -διαχρονικά- συμπεριφοράς θα ηγηθεί του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στον καθημερινό αγώνα για επιστροφή στη γενέθλια γη.

Ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου, ο γιατρός Σίμος Ιωάννου, με συνοδοιπόρο το συνδυασμό του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις αλλά και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο θα κάνουν την Αμμόχωστο περήφανη ΞΑΝΑ!

*Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου, ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy