Αμπελοπούλια και ξερό ψωμί

Αποδεκτές από τη Νομική Υπηρεσία οι χαλαρώσεις σε ποινές εάν τις δεχτεί η ΕΕ

 

 

Αποδεκτές έκανε η Νομική Υπηρεσία τις χαλαρώσεις που έχουν επιβληθεί από την πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις ποινές για τη θήρευση άγριων πουλιών (μεταξύ των οποίων και τα αμπελοπούλια).

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, κα Δένα Θεοδώρου, κλήθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος για να γνωματεύσει κατά πόσον μπορεί να δικαιολογηθεί η αλλαγή που έκαναν οι βουλευτές (με τροπολογία της Αλληλεγγύης και του ΕΛΑΜ) και προέβλεπε τη διαγραφή από το νομοσχέδιο πρόνοιας που θα επέβαλλε εξώδικο πρόστιμο ύψους 10% της προβλεπόμενης ποινής σε σχέση με τα αδικήματα που αφορούν τα ξόβεργα.

Με την αλλαγή αυτή το αδίκημα να στήσει κάποιος ξόβεργα θα τιμωρείται με εξώδικο ύψους μόλις 1% της ποινής, ανεξάρτητα με την επαναλαμβανόμενη διάπραξή του. Σύμφωνα με τη Δ. Θεοδώρου η αλλαγή αυτή θα μπορεί να δικαιολογηθεί μέσω του άρθρου 12 του Συντάγματος που προνοεί αναλογικότητα στις ποινές. “Σε σχέση με τα ξόβεργα, εάν νομίζετε εσείς ως Βουλή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ικανοποιηθεί ότι η μείωση της ποινής από 10% σε 1% έχει διαφοροποιηθεί από όλα τα υπόλοιπα αδικήματα που προβλέπονται στο νόμο γιατί είναι παραδοσιακή μέθοδος που δεν θα θανατώνει μαζικά τα άγρια πτηνά”, ανέφερε, τότε μπορεί να προχωρήσει ως έχει το νομοσχέδιο. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε, δεν το αποδεχθεί θα πρέπει να έλθει νέο νομοσχέδιο στη Βουλή για τροποποίηση.

Με βάση τις τελικές ποινές στις οποίες κατέληξαν οι βουλευτές θα προβλέπονται 200 ευρώ (με εξώδικα) για κάθε αδίκημα (κατοχή ξόβεργων, κατοχή πουλιών, θήρευση σε απαγορευμένη περίοδο, χρήση ηλεκτρονικής μηχανής παραγωγής ήχων πουλιών, θήρευση σε περίκλειστη περιοχή) με εξώδικο πρόστιμο σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να έχει στην κατοχή του κάτω από 72 ξόβεργα. Σε περίπτωση που τα ξόβεργα είναι πάνω από 72 θα επιβάλλεται πρόσθετη ποινή 10 ευρώ για κάθε ξόβεργο, καθώς και 20 ευρώ για κάθε πουλί.

Το νομοσχέδιο για τη θήρευση, προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων, θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια αύριο Παρασκευή υπό την απειλή σοβαρών κυρώσεων από την ΕΕ λόγω της μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις της. Ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν το μαγείρεμα, θα επιτρέπουν την πώληση και την προσφορά για κατανάλωση ειδών άγριας πανίδας, κατά τρόπο ώστε οι κάτοχοι άδειας κυνηγίου να μπορούν να μεταφέρουν σε χώρο εξυπηρέτησης εστιατορίου για ιδίαν κατανάλωση αυθημερόν ποσότητες θηραμάτων, τα οποία είναι ήδη μαγειρεμένα.Δημήτρης Στρατής

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.