Αμπελοπούλια με το ζόρι θέλουν οι Συναγερμικοί

Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος το Στρατηγικό Σχέδιο για πάταξη της λαθροθηρίας, το οποίο προβλέπει εναλλακτικό σχεδιασμό για το κυνήγι αμπελοπουλιών με φλομπέρ, σφεντόνες και αεροβόλα.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της επιτροπής Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών διαβίβασε στην Κομισιόν αίτημα για παρέκκλιση ώστε να επιτραπεί η θήρευση μικρών πτηνών με ειδική αναφορά στη θήρευση αμπελοπουλιών.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς και Κυριάκος Χατζηγιάννης (ο 2ος βρέθηκε στην επιτροπή παρά το ότι δεν είναι μέλος) τάχθηκαν υπέρ του στρατηγικού σχεδιασμού που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ προειδοποίησαν ότι ομάδες εθελοντών θα περιφρουρούν τις περιοχές θήρευσης, «για να ανακόπτουν τους μισθοφόρους περιβαλλοντιστές», που αφαιρούν ξόβεργα και δίκτυα. Ο κ. Χαμπουλάς υποστήριξε ότι εκτός από κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις που διατύπωσαν αντιδράσεις, υπάρχουν άλλες που χαιρέτισαν το στρατηγικό σχέδιο.

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών και Ίδρυμα Προστασίας της Βιοποικιλότητας) κατέθεσαν κοινό υπόμνημα στο οποίο τονίζουν ότι ο προωθούμενος σχεδιασμός αντιβαίνει τις πρόνοιες των διεθνών συμβάσεων της Βέρνης «για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης», της Βόννης «για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Ειδών Πανίδας», αλλά και κοινοτικές οδηγίες.

Θεωρούν επιπλέον ότι το Στρατηγικό Σχέδιο ανοίγει τον δρόμο για μαζική θήρευση των αμπελοπουλιών και καλούν τη Βουλή να ανακαλέσει το ‘Στρατηγικό Σχέδιο’ υπό τη μορφή που εγκρίθηκε στις 13 Μαΐου 2015 και να υιοθετήσει το ‘Στρατηγικό Σχέδιο’, που συζητήθηκε και αναπτύχθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιες αρχές και ενδιαφερόμενα μέρη της κοινωνίας πολιτών), μεταξύ 2013-2014.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την πολιτική της σε σχέση με την παράνομη θήρευση των αμπελοπουλιών. Όλες οι πληροφορίες, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, μιλούν και πάλι για καταδίκη της ΚΔ.

Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δεν φαίνεται ότι διατεθειμένος να τροποποιήσει το σχέδιο. «Το αμπελοπούλι είναι προστατευόμενο είδος και δεν κατανοώ πώς προστατεύεται το είδος επιτρέποντας το κυνήγι του», κατέληξε.

Ανδρέας Ριρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy