Αμβλώσεις και υποκρισία

Της Σκεύης Κουκουμά*

Τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Guttmacher ήρθε να προσθέσει μέσα από έρευνα συγκεκριμένα στοιχεία για τα παγκόσμια δεδομένα των αμβλώσεων.

•Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 56 εκατομμύρια αμβλώσεις. Από αυτές τα 25 εκατομμύρια γίνονται σε συνθήκες επικίνδυνες για τις γυναίκες.

•Σε χώρες όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται διά νόμου μόνο 1 στις 4 αμβλώσεις γίνεται στη βάση των ιατρικών κριτηρίων που θέτει ο ΠΟΥ.

•Η δια νόμου απαγόρευση των αμβλώσεων δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό τον αριθμό των αμβλώσεων.

•Ο αριθμός των αμβλώσεων σχετίζονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των κρατών.

Αυτά είναι δεδομένα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από όσους τοποθετούνται για το ζήτημα και ειδικότερα από όσους ηθικολογούν ανέξοδα. Για εμάς η αφετηρία είναι το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της και η κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών της δικαιωμάτων. Γι’ αυτό απαιτείται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις, σύμφωνα με την Πρόταση Νόμου που κατατέθηκε με πρωτοβουλία ΑΚΕΛ και ΠΟΓΟ και την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές άλλων κομμάτων. Ο εκσυγχρονισμός θα  εξασφαλίσει την πρόσβαση των γυναικών σε υψηλότερης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και άλλες πτυχές που θα έπρεπε να συμφωνούμε όλοι και όλες. Όπως επισημαίνεται και στα συμπεράσματα της έρευνας, το κυριότερο είναι η ανάγκη για προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, προγράμματα δημογραφικής πολιτικής που να στηρίζουν την οικογένεια και ενίσχυση των υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού. Εμείς θέλουμε μια κοινωνία όπου το εκπαιδευτικό σύστημα θα βοηθά τη νέα γενιά να ωριμάζει σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε ένα σχολείο στο οποίο θα κυριαρχεί η επιστημοσύνη και η γνώση, αποκομμένο από στερεότυπα και θέματα ταμπού. Εάν οι νέοι δεν λάβουν σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, εάν δεν ενημερωθούν για τους κινδύνους, για την αντισύλληψη, για τις ευθύνες της κάθε επιλογής, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν σεξουαλική ζωή. Το αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων το ζούμε σήμερα. Εμείς θεωρούμε ότι απαιτείται: •Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες. Επιστημονικά θεμελιωμένη και παιδαγωγικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας.• Να στηριχθεί ο Οικογενειακός Προγραμματισμός και να ενισχυθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα. • Το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη συλλογή δεδομένων που αφορούν τις αμβλώσεις, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα που βοηθούν στη στόχευση των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων σε ευάλωτες ομάδες. • Επανεξέταση της Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής του κράτους. Σήμερα υπάρχει ανάγκη από Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο θα αντιμετωπίζει κάθε έγνοια, ανησυχία και πρόβλημα που μπορεί να βρει μπροστά του ένα ζευγάρι στην προσπάθειά του να αποκτήσει οικογένεια. • Ανάπτυξη των υποδομών που στηρίζουν τη γυναίκα και την οικογένεια  (νηπιαγωγεία, παιδικοί και βρεφοκομικοί σταθμοί, στέγες ηλικιωμένων), αύξηση της άδειας μητρότητας, αποτελεσματικοί μηχανισμοί που να εγγυώνται την προστασία της μητρότητας στην εργασία, ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής που αφορά τις τριμελείς και πολύτεκνες οικογένειες. •Δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις εγκύους και τις νέες μητέρες.

Είναι υποκρισία από το κράτος και τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας να θέλουν να επιβάλουν σε μια γυναίκα πότε και πώς θα κάνει παιδιά, αδιαφορώντας για τη συνέχεια, αλλά να μην ενδιαφέρονται να υπάρξει μια πραγματική πολιτική που να στηρίζει ολόπλευρα τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά και οικογένεια.

*Βουλευτής ΑΚΕΛ, ΓΓ ΠΟΓΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy