Αν δεν ήταν απόρρητα…

1846

Της Ελένης Μαύρου

Όπως οι καλόγηροι πριν μερικούς αιώνες βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να καθαγιάσουν τις γαστρονομικές τους αμαρτίες την περίοδο της νηστείας, έτσι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βγήκε, πέντε μέρες μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με την αποστολή σε επιλεγμένους παραλήπτες των απόρρητων εγγράφων από τις συνομιλίες στο Κρανς-Μοντάνα, να μας πει ότι… δεν ήταν απόρρητα!

Για πέντε μέρες οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ στα διάφορα πάνελ τα μασούσαν ή προσπαθούσαν να μετατοπίσουν τη συζήτηση σε εντελώς άσχετα θέματα ή, πολύ χειρότερα, προκαλούσαν και από πάνω και βγήκε ο Ν. Αναστασιάδης και… καθάρισε. Ζήτησε μάλιστα και τα ρέστα, δηλώνοντας ότι τόσες μέρες δεν έλεγε τίποτα «προς αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων»!

Μα αν τα έγγραφα που απέστειλε σε κάποιους «φίλους» του, δεν ήταν απόρρητα, γιατί αρνήθηκε να τα δώσει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επικαλούμενος μάλιστα τον κίνδυνο διαρροής; Γιατί σε άλλες περιπτώσεις έλεγε ότι είναι ανεύθυνο και επιζήμιο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να δίνουν απόρρητα έγγραφα στη δημοσιότητα, αλλά ο ίδιος τα μοιράζει εδώ κι εκεί; Και αφού τότε αρνήθηκε, τι άλλαξε και τώρα δηλώνει ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα» να το πράξει στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο;

Αν δεν ήταν απόρρητα, γιατί στις 26 Ιουλίου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην τα δημοσιοποιήσει (με τη γνωστή μπηχτή του αναπληρωτή εκπρόσωπου του κ. Γκουτέρες ότι «προφανώς από δικής μας πλευράς παίρνουμε τη διπλωματική διαδικασία πολύ σοβαρά»); Και αν τότε, ο Ν. Αναστασιάδης υπαναχώρησε, τώρα εξέλειπε ο κίνδυνος να έρθουμε σε σύγκρουση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ;

Αν δεν ήταν απόρρητα και ήταν όλα γνωστά, γιατί μπήκε στον κόπο να τα στείλει σε μερικές δεκάδες «φίλους» του;

Αφού δεν ήταν απόρρητα, γιατί δεν τα έδωσε στη δημοσιότητα να μάθει όλος ο λαός την αλήθεια;

Ο πρωτοφανής ισχυρισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι έγγραφα, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, αποσπάσματα από τις σημειώσεις του κ. Μαυρογιάννη κατά το περιβόητο δείπνο, αποσπάσματα από συνομιλίες του με τον κ. Έιντε κ.α. δεν είναι απόρρητα επειδή… έτυχαν σχολιασμού σε δημόσιες δηλώσεις, δεν είναι παρά προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού.

Το θέμα δεν είναι νομικό για να κρύβεται ο Πρόεδρος πίσω από την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μείνει πολιτικά εκτεθειμένος από την ενέργειά του. Ιδιαίτερα, όταν παραδέχεται ότι έστειλε τα έγγραφα σε άτομα που μετά το Κρανς-Μοντάνα, του άσκησαν έντονη κριτική και «δημιουργούσαν την εικόνα ότι πέραν της Τουρκίας, ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κρανς-Μοντάνα φέρει και η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ανησυχεί φαίνεται, ενόψει εκλογών, ότι θα χαλάσει η βιτρίνα που προσπαθεί να στήσει. Και μετά θέλει να γίνει πιστευτός όταν δηλώνει ότι «εμείς ποσώς δεν συνδέουμε τις Προεδρικές με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Το προκλητικό είναι ότι αντί να βρει το θάρρος να παραδεχτεί το λάθος του, παραδίδει μαθήματα πατριωτισμού σε όλους τους άλλους.

Όμως, όταν απευθύνει έκκληση προς όλους «να κατανοήσουν πως τις κρίσιμες ώρες που περνούμε και πέρα από τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες αυτό που προέχει είναι το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδας μας και όχι προσωπικές φιλοδοξίες του οποιουδήποτε από εμάς», καλό θα ήταν να κοιτάξει πρώτα στον καθρέφτη.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.