Αν δεν πάρουν, δεν θα φύγουν

Του Τάσου Περδίου

Με το δικαίωμα που μου δίνει η ενασχόληση με το ρεπορτάζ της Λάρνακας για 17 συναπτά έτη με μόνιμο μπελά τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, να μου επιτρέψετε να κάνω μια πρόβλεψη. Με όλο το ρίσκο που εμπεριέχει.

Εάν δεν ολοκληρωθεί το Σχέδιο Περιοχής που ετοιμάζει η Πολεοδομία με τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής των εγκαταστάσεων, δεν πρόκειται να το κουνήσουν από τη Λάρνακα. Ο κόσμος να χαλάσει. Θυμίζω ότι πρόκειται για τους ίδιους ιδιοκτήτες εταιρειών, οι οποίοι απαιτούσαν από το κράτος να τους πληρώσει εφάπαξ χρηματικές αποζημιώσεις για να φύγουν από τη Λάρνακα. Γι’ αυτό μην παρασύρεστε από συνθήματα για το καλό της πόλης και κλαψ και λυγμ που λένε και στα κόμικ. Είτε πρόκειται για εγχώριους επιχειρηματίες είτε για πετρελαιάδες από την αλλοδαπή, εδώ μετράει το χρήμα και το κέρδος.

Και επειδή το κράτος τούς ξέκοψε ότι δεν πρόκειται να πάρουν ζεστά μετρητά (κάτι που θα ήταν εξωφρενικά εξοργιστικό), κάθισαν άμυνα και περιμένουν. Εάν δεν δουν λοιπόν ακριβείς πολεοδομικές ζώνες, με συγκεκριμένες χρήσεις, με συντελεστές κάλυψης και δόμησης και επιτρεπόμενα ύψη, οι προφάσεις για να παραμένουν κολλημένοι όπως η βδέλλα στο κορμί της παραλίας μας, θα φυτρώνουν όπως τα μανιτάρια αυτή την εποχή. Αφού δουν το Σχέδιο Περιοχής, θα πολλαπλασιάσουν τους συντελεστές και τις ζώνες με τα τετραγωνικά μέτρα, θα κάνουν τα μαθηματικά και αν τους βγαίνουν, θα φύγουν. Αν δεν τους βγαίνουν θα μείνουν μέχρι να τους βγουν. Μην αιθεροβατούμε.

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση κανονικής ομηρίας εκτός εάν αποφασίσουμε ότι μπορεί ο τόπος να λειτουργήσει χωρίς πετρέλαιο, χωρίς βενζίνη, χωρίς καύσιμα αεροπλάνων και χωρίς άσφαλτο.

Την περασμένη Πέμπτη, ενόψει της έναρξης του ξηλώματος της ΚΕΤΑΠ, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θέλουμε και τις άλλες εταιρείες να ξεκινήσουν τη μετακίνησή τους, δεδομένου ότι υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία αποκατάστασης του εδάφους που αναμένεται να πάρει κάποια χρόνια. Ζητούμε από τον Υπουργό Εσωτερικών να μην αποσύρει το σχετικό Διάταγμα το οποίο θέλουμε να παραμείνει σε ισχύ, γιατί οι μόνοι που δεν φταίνε για τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι οι δημότες. Θα πρέπει να νιώσουν την πίεση οι εταιρείες ότι πρέπει επιτέλους να γίνει η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών από τη συγκεκριμένη περιοχή η οποία είναι “εγκλωβισμένη” εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα κατά πόσον και πότε θα φύγουν από τη Λάρνακα οι ιδιωτικές εταιρείες πετρελαιοειδών».

Η ανησυχία είναι διάχυτη και καθόλου μα καθόλου τυχαία. Η κυβέρνηση οφείλει να αρθεί στο ύψος της και απέναντι στις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy