Αν φορολογούσαμε τις υπουργικές μεγαλοστομίες;

Υπουργός Εσωτερικών, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ισχυρίστηκε, με το γνωστό του ύφος, ανάμεσα σε άλλα, ότι αν απορριφθεί ένα ενδεχόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, θα πρέπει να φορολογηθούν επιπρόσθετα οι μη πρόσφυγες για να μπορέσει να συνεχιστεί η προσφυγική πολιτική του κράτους.

Πρώτο: Ο κ. Υπουργός θα πρέπει να θυμηθεί ότι την προσφυγική πολιτική την έχουν ήδη καταργήσει, ουσιαστικά, ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Χωρίς να περιμένουν ούτε τη λύση του Κυπριακού ούτε τη λύση των προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου. Συγκεκριμένα, έχουν μειωθεί οι χορηγίες για ανέγερση ή αγορά κατοικίας μέχρι και 50%. Εχουν τερματιστεί τα σχέδια για ανέγερση προσφυγικών συνοικισμών. Η διαδικασία διαχωρισμού των οικοπέδων τα οποία είχαν ήδη δοθεί καθυστερεί από το 2013. Οι προσφυγικοί συνοικισμοί παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Το προκλητικότερο όλων είναι ότι μέσα από συμπληρωματικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση εξοικονόμησε 5 εκατομμύρια ευρώ από όσα είχαν εγκριθεί για το 2016, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν η εξέταση και η έγκριση εκατοντάδων αιτήσεων.

Δεύτερο: Πού είναι χαμένοι και κρυμμένοι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, και ειδικά της επαρχίας Αμμοχώστου, που θεωρούσαν «ψίχουλα» την αναβάθμιση της προσφυγικής πολιτικής που υλοποίησε η προηγούμενη διακυβέρνηση, αλλά τώρα σιωπούν εκκωφαντικά στη σταδιακή ακύρωσή της συνολικά;

Τρίτο: Ο Υπουργός Εσωτερικών επικεντρώνεται στις υπαρκτές περιπτώσεις προσφύγων που ευνοήθηκαν από την κρατική πολιτική και αδιαφορεί για τις χιλιάδες που αδικήθηκαν, που δεν έτυχαν ουσιαστικής αρωγής ή που στερήθηκαν την κρατική στήριξη ένεκα των περικοπών της κυβέρνησής του. Προτιμότερο θα ήταν ως Υπουργείο να προτείνει λύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση της προσφυγικής πολιτικής, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν οι σημερινές συνθήκες, οι πραγματικές ανάγκες των προσφύγων και οι δυνατότητες του κράτους. Αυτό είναι το καθήκον του Υπουργού και όχι να διαφημίζει τον ετσιθελισμό και τις εκβιαστικές του συμπεριφορές του στις εφημερίδες και τα κανάλια.

Τέταρτο: Ο κ. Υπουργός δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία με αυτές τις δηλώσεις και μάλιστα σε αυτό το ύφος. Αν πρέπει να εγκριθεί ή να απορριφθεί ένα ενδεχόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού είναι κάτι που θα κριθεί από το περιεχόμενό του και από τις προοπτικές που διανοίγει για τον τόπο μας. Επαναλαμβάνουμε ότι όσοι έχουν αποφασίσει προκαταβολικά τα «ναι» και τα «όχι» τους σε ένα σχέδιο λύσης που δεν έχει ακόμα βρεθεί και δεν το έχουν ακόμα διαβάσει, δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία στον τόπο και στο λαό μας, ούτε βέβαια στην υπόθεση του Κυπριακού.

Εν κατακλείδι, αντί φορολογιών στους πολίτες καλύτερα να φορολογηθεί η υπουργική ανευθυνότητα και οι μεγαλοστομίες.

*Bουλευτής ΑΚΕΛ, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Προσφύγων

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy