Αν ήταν ο Σταύρος Μαλάς στο Κραν Μοντανά θα αξιοποιούσε τη μοναδική ευκαιρία…

«Δεν πρόκειται να καθηλώσω το Κυπριακό καταστρέφοντας συγκλίσεις και απορρίπτοντας το Πλαίσιο Γκουτέρες. Δεν θα ενταφιάσω τον άμεσο τερματισμό των εγγυήσεων, την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, την αποχώρηση των στρατευμάτων, την επιστροφή της Μόρφου.

Αντίθετα, θα αξιοποιήσω τις συγκλίσεις και προτάσεις της πλευράς μας των τελευταίων εννιά χρόνων. Και θα διαπραγματευτώ τα εναπομείναντα βασικά θέματα διεκδικητικά και αξιόπιστα».

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη χθες ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς σχολιάζοντας την αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα και με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δόθηκε στο Κραν Μοντανά με σαφή τη θέση της διεθνούς κοινότητας για κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, όπως είναι η θέση της ε/κ πλευράς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου και ερωτηθείς τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στη θέση του κ. Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά, ο κ. Μαλάς είπε πως θα αξιοποιούσε πλήρως «τη μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε μετά από 57 χρόνια ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και σίγουρα θα αξιοποιούσα την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για επιστροφή της Μόρφου.

Αυτά είναι ξεκάθαρα καταγεγγραμμένα στο πλαίσιο Γκουτέρες», υπογράμμισε. Παρατήρησε επί τούτου πως αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να καλέσει το ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει σε μια υψηλού επιπέδου σύγκληση της Διάσκεψης στο επίπεδο Πρωθυπουργών για να καταγραφεί η θέση της Τουρκίας.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, δεν θα είχαμε το ΓΓ του ΟΗΕ να γράφει στην έκθεσή του για το τι έγινε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις αλλά θα είχαμε μια έκθεση στην οποία θα καταγραφόταν επίσημα η θέση της Τουρκίας και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ήταν αναγακασμένος να επιρρίψει ευθύνες…

Ερωτηθείς πώς μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους όρους που θέτει από τη μια η ε/κ πλευρά και από την άλλη η τουρκική δηλώνει για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μαλάς ήταν σαφής: «Είναι η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο Γκουτέρες και να μην το ρίξουμε στον κάλαθο των αχρήστων υπό την ομπρέλλα της ούτω καλούμενης νέας στρατηγικής, την οποία επαγγέλλονται κάποιοι.Αν ξεφύγουμε από αυτό το πλαίσιο που μας δίνει την ευκαιρία να φέρουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, αν αλληθωρίζουμε σε τακτικισμούς αυτοί θα οδηγήσουν την Τουρκία σε πλήρη απαλλαγή της όποιας ευθύνης έχει στο Κυπριακό», προειδοποίησε ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy