Αναχωρεί το Μπαρπαρός από την περιοχή

Αναχωρεί σύντομα από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρπαρός, που βρίσκεται στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τον “υπουργό εξωτερικών” Οζντίλ Ναμί.

Όπως δήλωσε ο κ. Ναμί, λήφθηκε απόφαση για το μέλλον του σκάφους και ως εκ τούτου θα αναχωρήσει από την περιοχή.

“Ελπίζουμε η ε/κ διοίκηση να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών,” πρόσθεσε.

 

Ως κίνηση επιστροφής στα δεδομένα που ίσχυαν πριν από τη διακοπή των συνομιλιών αποτελεί η τουρκική κίνηση να αποσύρει το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η τουρκική NAVTEX δεν έχει αποσυρθεί.

Σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιστρέψει στον διάλογο εάν τα πράγματα επιστρέψουν στην προτεραία κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι λόγω των εκλογών στα κατεχόμενα δεν είναι εφικτό να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στον Απρίλη, οπότε οποιαδήποτε ημερομηνία θα είναι μέσα στον Μάιο.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι εάν οι συνομιλίες επαναρχίσουν αυτό θα γίνει στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα μεταφερθούν εάν υπάρχει σημαντική πρόοδος που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Τόνισε ακόμη ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούν να υποβάλλουν προφορικές μη δεσμευτικές προτάσεις, οι οποίες δεν θα έχουν καμιά νομική ισχύ εάν δεν γίνουν αποδεκτές από τις δυο πλευρές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy