Αναχρονισμός ή προοδευτική αλλαγή στην εκπαίδευση;

Του  Άλκη Συλικιώτη.

 

Λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ο μόνος υποψήφιος που ξεδίπλωσε ξεκάθαρα το όραμα του για την παιδεία είναι ο Σταύρος Μαλάς. Στον αντίποδα το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη χρησιμοποιεί τα Υπουργεία και τον κυβερνητικό μηχανισμό στην προεκλογική εκστρατεία. Δεν είναι τυχαίο που ρίχνοντας μια ματιά στον απολογισμό πενταετίας του Υπουργείου Παιδείας διαπιστώσαμε πως πέραν των έργων (!) που πραγματοποίησε η κυβέρνηση παρουσίαζε και έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια! Έκανε με λίγα λόγια προεκλογική μέσω του απολογισμού του Υπουργείου!

 

Και ποια είναι τα έργα που έκανε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην παιδεία; Την αναβάθμιση της υποδομής των σχολείων; Με κτίρια όπως την Τεχνική του Αγ. Λαζάρου στη Λάρνακα και πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις σχολείων ανά το παγκύπριο να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση;

 

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για τα νέα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, τη στιγμή που η ύλη δεν μπορεί να καλυφτεί από τους καθηγητές, γεγονός που ωθεί τεράστιο αριθμό μαθητών στην παραπαιδεία ώστε να καλύψουν την ύλη. Αυτό είναι το σχολείο που ονειρεύεται η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ;

 

Ο εμπαιγμός όμως δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται με τα πανηγύρια του Υπουργείου για την ψήφιση των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων το Φεβρουάριο του 2017. Κανονισμοί οι οποίοι μετατρέπουν το σχολείο από φυτώριο ανάπτυξης της κριτικής σκέψης σε εξεταστικό κέντρο με την εισαγωγή εξετάσεων ανά τετράμηνο. Δεν φτάνει δηλαδή που οι καθηγητές δεν προλαβαίνουν να διδάξουν την ύλη, θα πολλαπλασιαστούν και οι εξετάσεις και το εκπαιδευτικό μας σύστημα αντί να προωθεί τη γνώση, θα ενισχύσει περισσότερο τη βαθμοθηρία και την παραπαιδεία. Τους αντιπαιδαγωγικούς κανονισμούς στήριξε μαζί με τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

 

Και όταν το 2013 στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο Αναστασιάδης έλεγε: «Ιδιαίτερη σημασία αποδίδω και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τόσο η ΠΟΦΕΝ, όσο και η ΠΣΕΜ», προφανώς είχε στο μυαλό του μια ΠΣΕΜ πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης, καθώς μέσω των κανονισμών λειτουργίας μειώνονται οι αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων των μαθητών, ενώ με τη μείωση των απουσιών που δικαιούνται οι μαθητές και την κατάργηση των δικαιολογημένων απουσιών, τα μέλη της ΠΣΕΜ δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως έπρατταν τα τελευταία χρόνια. Να θυμίσουμε εξάλλου ότι, το 2015 το Υπουργείο Παιδείας συμμετείχε αποδεδειγμένα, όπως υπογράμμισε και η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε καλπονοθεία στις εκλογές της ΠΣΕΜ.

 

Είναι γεγονός ότι, η κυβέρνηση έριξε στον κάλαθο την ολοκληρωμένη προοδευτική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και συνεχίστηκε απρόσκοπτα με υλοποίηση της από την κυβέρνηση Χριστόφια. Συμπαραστάτης στην προσπάθεια της κυβέρνησης για συντηρητική στροφή στην εκπαίδευση, ήταν και το ΔΗΚΟ με το Νικόλα Παπαδόπουλο.

 

Στον αντίποδα ο Σταύρος Μαλάς έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πλάνο για την ανάπτυξη της παιδείας. Είναι ο μόνος υποψήφιος που χρησιμοποιεί τις λέξεις: ανθρώπινη και δημοκρατική παιδεία. Γιατί η παιδεία πρέπει να διέπεται από δημοκρατικές αρχές, αλλά και να έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, το μαθητή, τον εκπαιδευτικό. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Μαλάς προτείνει την προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και τη διαμόρφωση των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων με βάση επιστημονικά κριτήρια. Προτείνει την επέκταση της δημόσιας δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης από 10 σε 12 χρόνια και την τροποποίηση των Κανονισμών λειτουργίας σχολείων με απαλοιφή όλων των αναχρονιστικών προνοιών.

 

Έχουμε λοιπόν ξεκάθαρη επιλογή για προοδευτική αλλαγή στην εκπαίδευση του τόπου και δεν είναι άλλη από τον Σταύρο Μαλά. Για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα και με επίκεντρο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

 

Άλκης Συλικιώτης

Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy