«Αναφαίρετο δικαίωμα η Υγεία και Ασφάλεια στο χώρο εργασίας »

Αναφαίρετο δικαίωμα χαρακτήρισε την υγεία και ασφάλεια στο χώρο της εργασίας ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.

Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ στην παρέμβαση του στη συζήτηση για την Υγεία και Ασφάλεια στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “για εμάς ως Αριστερά, η Υγεία και η Ασφάλεια στον χώρο εργασίας είναι πάνω από όλα αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα, το οποίο δεν νοείται χωρίς την ενεργό και ουσιαστική συμβολή των εργαζομένων”.

Ανέφερε ότι είναι “αδιανόητο να πεθαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι λόγω εργασιακών ατυχημάτων. Η συμμετοχή λοιπόν των εργαζομένων δεν μπορεί να περιορίζεται σε διακηρύξεις, αλλά πρέπει να διασφαλίζεται σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, από το επίπεδο της επιχείρησης μέχρι και το επίπεδο του κράτους, και στα οποία τα συνδικάτα των εργαζομένων και οι κοινωνικοί εταίροι να έχουν άμεση και ενεργή συμμετοχή.”

Πέραν από την κύρια θέση της ΕΕΑ/ΒΠΑ, ο κ. Συλικιώτης σχολίασε τις νέες προκλήσεις για την υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας, αναφέροντας πως “πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι νέες μορφές εργασίας στα πλαίσια της συζήτησης για την υγεία και ασφάλεια. Να διασφαλιστεί πως οι θέσεις εργασίας είναι ποιοτικές και διασφαλίζουν τόσο την υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας όσο και την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, τη μόνιμη απασχόληση τους και τη συμμετοχή τους σε συλλογική διαπραγμάτευση και συλλογικές συμβάσεις”.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ τόνισε ως “πολύ θετική την εξέλιξη πως η έκθεση του κοινοβουλίου δεν κάνει αναφορά στη διασύνδεση του προσδόκιμου ζωής με την εργασία, κάτι που υπερτονίζεται δυστυχώς στην έκθεση της Επιτροπής. Ως ΕΕΑ/ΒΠΑ δεν θα κουραστούμε να παλεύουμε ενάντια σε αυτό αντιεργασιακό μέτρο, το οποίο αφαιρεί το δικαίωμα από τους εργαζόμενους να χαρούν τα γηρατειά και τη σύνταξη τους όπως όπως αυτοί επιθυμούν”, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy