Αναγκαία η δημιουργία κανονισμών για τις μετακινήσεις διευθυντών

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να δώσει απαντήσεις για τη μετακίνηση της διευθύντριας του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τη μετακίνηση της διευθύντριας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ενώ την ίδια ώρα τίθεται και γενικότερο ζήτημα τοποθετήσεων/μετακινήσεων διευθυντών αλλά και βοηθών διευθυντών Α΄, αφού, όπως επισημαίνει και η ΟΕΛΜΕΚ, η απουσία κανονισμών που να διέπουν αυτές τις τοποθετήσεις/μετακινήσεις φαίνεται, δυστυχώς, να ενθαρρύνει την αυθαιρεσία της εκάστοτε Αρμόδιας Αρχής.

Συνεπώς, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, διαφάνειας και αξιοκρατίας επιβάλλεται άμεσα η θέσπιση Κανονισμών Τοποθετήσεων/Μετακινήσεων για τους Διευθυντές και τους Βοηθούς Διευθυντές Α’.

Καλείται να δώσει απαντήσεις ο Υπουργός Παιδείας για ευνοιοκρατική μεταχείριση εκπαιδευτικών

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της διευθύντριας του Παγκυπρίου ήδη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου απέστειλε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, το Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων του Παγκυπρίου Γυμνασίου, καθώς και από καθηγητές του ίδιου σχολείου «για την αυθαίρετη, κατά την άποψή τους, μετακίνηση της διευθύντριας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, κας Ελένης Παπαστεφάνου».

Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να  ενημερώσει με ποια κριτήρια η κα Παπαστεφάνου μετακινήθηκε σε άλλο σχολείο, ένα μόλις χρόνο μετά το διορισμό της στο Παγκύπριο.

Τη στιγμή, μάλιστα, που είναι παραδεκτό από όλους ότι συνέβαλε τα μέγιστα για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών αντισεισμικής αναβάθμισης του σχολείου, καθώς και για τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

«Επίσης, παρακαλούμε τον Υπουργό Παιδείας να μας ενημερώσει γιατί δυο συγκεκριμένοι καθηγητές (τα ονόματα των οποίων κατέχουμε και είμαστε πρόθυμοι να καταθέσουμε), κατ’ αντίθεση με την πιο πάνω μετάθεση, παραμένουν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο για πάρα πολλά χρόνια και γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται η αρχή της εναλλαξιμότητας;

Μήπως πρόκειται για ευνοιοκρατική μεταχείριση κάποιων εκπαιδευτικών, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, που εκτελούν το έργο τους με περισσή αφοσίωση και ευσυνειδησία και οι οποίοι κάθε χρόνο μετακινούνται σε άλλο σχολείο σε βάρος, μάλιστα, του καλώς νοούμενου συμφέροντος της δημόσιας εκπαίδευσης;».

Αντιδράσεις, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν και από εκπαιδευτικούς του Παγκυπρίου, την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, καθώς και εκ μέρους του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι απέστειλαν σχετικές επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό.

Η Εφορεία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η κα Παπαστεφάνου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο έργο, αφού κλήθηκε να φέρει σε πέρας την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου για την αντισεισμική αναβάθμιση του σχολείου. Επίσης, ως προϊσταμένη της Επιτροπής Διαχείρισης των Αρχείων, Βιβλίων και άλλων κειμηλίων του Παγκυπρίου εξετέλεσε τα καθήκοντά της με μεγάλη επιτυχία.

«Συνεργάστηκε άψογα με τη Σχολική Εφορεία και ανεξάρτητα από την όλη υπονόμευση του έργου της Επιτροπής από συγκεκριμένα άτομα, το όλο πολυσχιδές έργο παράχθηκε και μάλιστα στα σωστά προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα και σε βαθμό που επιτρέπει στον εργολάβο να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Να επανεξετάσει το θέμα καλεί τον αρμόδιο Υπουργό και το Δ.Σ του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Παγκυπρίου Γυμνασίου. «Η κα Παπαστεφάνου έχει τοποθετηθεί στο σχολείο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά. Μία χρονιά η οποία μπορούμε με σιγουριά να αναφέρουμε ότι ήταν η δυσκολότερη για το Παγκύπριο Γυμνάσιο τα τελευταία χρόνια. Κατέβαλε καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κάθε προσπάθεια για να χειριστεί και να συντονίσει τα διάφορα θέματα που προέκυπταν τόσο σε σχέση με τη διεύθυνση του σχολείου όσο και με τα κατασκευαστικά έργα που ξεκίνησαν και συνεχίζονται στο σχολείο.

Προχώρησε σε ενέργειες, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, για την ορθολογική καταγραφή και διαχείριση του Αρχείου Παγκυπρίου Γυμνασίου και της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης. Στις πιο πάνω ενέργειές της η κα Παπαστεφάνου ακολουθούσε τους κανονισμούς και τις αρχές χρηστής διοίκησης.

Ήταν παρούσα σε όλα και πάντοτε δίπλα στα παιδιά και στους γονείς τους για χειρισμό όποιων προβλημάτων προέκυπταν. Η συνεργασία που είχαμε μαζί της ως οργανωμένοι γονείς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν άψογη, πάντοτε με στόχο την ορθή λειτουργία του σχολείου και την ευημερία των παιδιών» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

Επίσης, σε επιστολή τους καθηγητές του Παγκυπρίου επισημαίνουν με τη σειρά τους ότι «μικρή μερίδα άλλων καθηγητών χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα προκειμένου να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα ως προς την άσκηση των καθηκόντων της διευθύντριας».

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy