Αναγκαία η λειτουργία ξενώνα για ανήλικους χρήστες

Σύσκεψη σήμερα Αντιναρκωτικού ΠτΔ για το θέμα αυτό

Τα κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη στήριξη ανήλικων χρηστών ναρκωτικών κυρίως στην επαρχία Λάρνακας και όχι μόνο απασχόλησαν χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις ο πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, σημείωσε ότι σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δημιουργία ξενώνα για ανήλικους χρήστες οι οποίοι προέρχονται από ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα κενό που υπάρχει και στόχος είναι να καλυφθεί.

Όπως ξεκαθάρισε ο Δρ Γεωργίου, ο ξενώνας θα φιλοξενεί ανήλικους οι οποίοι δεν έχουν το υποστηρικτικό περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά την επαρχία Λάρνακας ο Δρ Γεωργίου είπε ότι το Αντιναρκωτικό δεν δημιουργεί θεραπευτικά προγράμματα, αλλά εγκρίνει. Έτσι είπε αν έρθουν αιτήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες που να πληρούν τα κριτήρια, θα εγκριθούν. Πρόσθεσε ότι ήδη το Αντιναρκωτικό βρίσκεται σε επαφή με δημάρχους της επαρχίας Λάρνακας, ώστε να ξεκινήσει πρόγραμμα για παιδιά και γονείς από ευάλωτες οικογένειες.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι μέσα από τη συζήτηση και ενημέρωση της Επιτροπής, προκύπτει μια απογοητευτική κατάσταση σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όπως είπε, παρουσίασε στοιχεία τα οποία προκύπτουν από καταγραφή των ωρών που αφιερώνουν οι καθηγητές συμβουλευτικής αγωγής και όχι από τον αριθμό των παιδιών που αποτείνονται για στήριξη. «Καλό είναι να γίνεται αυτή η αξιολόγηση γιατί καταδεικνύει ακριβώς ότι είναι υποστελεχωμένες αυτές οι υπηρεσίες και θα πρέπει να διατεθούν και περισσότεροι πόροι και ανθρώπινοι αλλά και οικονομικοί για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα, όμως για εμάς σημασία έχει πόσα παιδιά βρίσκονται σε αυτό το φάσμα», είπε. Και πρόσθεσε πως με βάση στατιστικά στοιχεία από τις σχολικές χρονιές 2011-2016 η τάση είναι αυξητική, υποδεικνύοντας ωστόσο την ίδια στιγμή πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί και από τη θετική του πλευρά, ότι δηλαδή η τάση αυτή οφείλεται στο ότι τα παιδιά δεν διστάζουν πλέον να μιλούν.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι η Επιτροπή έχει εντοπίσει αρκετές αδυναμίες, σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο, το συντονισμό και την ολοκλήρωση των θεραπευτικών προγραμμάτων από παιδιά μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαρτησιογόνων ουσιών και ως εκ τούτου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να εγκύψουν στο θέμα.

Η κα Δημητρίου είπε ότι διαφάνηκε ότι όντως υπάρχει κενό σε ό,τι αφορά το δικαίωμα πρόσβασης αυτών των παιδιών, ειδικά για την επαρχία Λάρνακας. «Αναμένουμε ότι το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου ένεκα της προκήρυξής του θα ορίσει φορέα και στην επαρχία Λάρνακας με την ίδια ακριβώς διαδικασία, όπως ορίστηκε και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου», ανέφερε.

 

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy