Αναγκαία η στήριξη στην Τεχνική Αγίου Λαζάρου όπου επικρατεί «χάος»

Δεν φτάνουν οι Τεχνικές Σχολές για να καλύψουν τις ανάγκες.

 

Τα προβλήματα και οι προοπτικές στην Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, καθώς και η ανάγκη για επέκταση των υποδομών στις Τεχνικές Σχολές απασχόλησαν χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Όπως προκύπτει μέσα και από στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, όλο και περισσότεροι μαθητές επιλέγουν τις Τεχνικές Σχολές αφού το 2011 το ποσοστό ανέρχετο στο 11,5%, ενώ για το 2017 φτάνει το 20,5%. Στόχος είναι να αυξηθούν περαιτέρω τα ποσοστά φθάνοντας αυτά του μέσου όρου της Ευρώπης που είναι 40%. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τη ζήτηση στάσιμα παραμένουν τα ζητήματα υποδομών, καθώς και ανέγερσης νέων Τεχνικών Σχολών.

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται στην επαρχία Λάρνακας, όπου εκκρεμεί η ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής παρά το γεγονός ότι έχει εξευρεθεί ο χώρος. Στον προϋπολογισμό του 2018 συμπεριλήφθηκε ένα κονδύλι της τάξης των 400.000 ευρώ, ωστόσο αναμένεται ότι το κόστος αποπεράτωσης θα φθάσει τα 8 εκατομμύρια ευρώ με χρονοδιάγραμμα την 1/9/2021. Την ίδια ώρα κραυγή αγωνίας εκπέμπουν γονείς και εκπαιδευτικοί για την υφιστάμενη τεχνική του Αγίου Λαζάρου όπου τα τελευταία 4 χρόνια λειτουργεί χωρίς διευθυντή, ενώ από τους 26 εκπαιδευτικούς Μέσης οι 19 είναι μεταφερόμενοι.

Η έλλειψη καθαριστριών, καθώς και οι προβληματικές αίθουσες δημιουργούν μια εικόνα χάους και μια κατάσταση βαρβαρότητας, όπως σημειώθηκε. Βουλευτές ζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα και να μην αφεθεί η κατάσταση ως έχει μέχρι το 2021 οπόταν και αναμένεται ότι θα λειτουργήσει η νέα Τεχνική Σχολή. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάγκης δημιουργίας νέας Τεχνικής Σχολής στην Πάφο, εκ μέρους της Διεύθυνσης Τεχνικής Εκπαίδευσης ο Αντρέας Ελευθερίου διευκρίνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα στο παρόν στάδιο. Επίσης όπως επισημάνθηκε θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους απόφοιτους των Τεχνικών Σχολών, ενώ σημειώθηκε ότι θα πρέπει να τεθεί και το θέμα των υποτροφιών από το ΙΚΥΚ το οποίο σήμερα βάσει νομοθεσίας δεν μπορεί να παραχωρήσει υποτροφίες σε αποφοίτους Τεχνικών.

Στα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τεχνικές Σχολές αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου σημειώνοντας πως η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε από τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας να επανέλθουν τον Σεπτέμβριο με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αναφορικά με τους στόχους της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τι αναμένει η κοινωνία μας και η αγορά εργασίας.

Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στα προβλήματα από την έλλειψη εργαστηρίων, καθώς και στην τεράστια αδυναμία να εκπληρωθεί η επιθυμία όλων των παιδιών που ζητούν να ενταχθούν σε κάποιους κλάδους των Τεχνικών. Το σύστημα της μοριοδότησης λειτουργεί ως κόφτης, αφού πάρα πολλά παιδιά δεν γίνονται δεκτά. Επίσης έθιξε και την ανάγκη δημιουργίας Γεωργικών Τεχνικών Σχολών.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy