Ανάγκη προστασίας προστατευόμενων παραλιών, λέει η ΟΠΟΚ

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ανθρώπινης παρέμβασης στις προστατευόμενες παραλίες στον Ακάμα και στην Πέτρα του Ρωμιού με τη σύμφωνη γνώμη κρατικών τμημάτων, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της και επαναλαμβάνει την ανάγκη όπως εφαρμοστεί η ορθή και νόμιμη διαδικασία σχετικά με το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura 2000.
 
Απαράδεκτο θεωρούμε, σημειώνεται, το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί στα κρατικά τμήματα σχετικά με την παροχή άδειας για επεμβάσεις σε ευαίσθητες, περιβαλλοντικά, παραλίες οι οποίες φιλοξενούν σημαντικά υπό απειλή φυτικά και ζωικά είδη. Ακόμα και η βίαιη μετακίνηση της άμμου αποτελεί σημαντικότατη επέμβαση στους ευαίσθητους αυτούς παράκτιους βιότοπους.
 
“Η απουσία ενός κρατικού φορέα που να ελέγχει για ανθρώπινες παρεμβάσεις εντός του δικτύου Natura 2000 θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει χρέος να διαφυλάξει”, προστίθεται.
 
Η ΟΠΟΚ και το δίκτυο των 20 οργανώσεων μελών της συνεισφέρουν ενεργά στην προστασία της βιοποικιλότητας της Κύπρου τόσο με την εμπλοκή σε κέντρα λήψης αποφάσεων για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από προτεινόμενα κατασκευαστικά έργα, όσο και μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για την σημασία της προστασίας των φυτικών και ζωικών ειδών του τόπου.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy