Αναγνώριση της ακεραιότητας της μελέτης για το Astrasol

 Φιλοξενείται στο European Journal of Public Health

 Ενδεικτική της αρτιότητας και του σοβαρού υπόβαθρου της μελέτης για τη διασύνδεση της ουσίας διχλωρομεθάνιο με περιστατικά καρκίνου γύρω από το εργοστάσιο Astrasol στα Λατσιά είναι η ανάρτησή της στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Δημόσιας Υγείας. Η ανάρτηση μιας τέτοιας κλίμακας μελέτης στο περιοδικό, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αναδεικνύει, σύμφωνα με πολλούς ανεξάρτητους ερευνητές, τη σημαντικότητά της, αφού τέτοιες δημοσιεύσεις αξιολογούνται βάσει αυστηρών ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων.

Σημειώνοντας ότι το υγειονομικό ρίσκο της επαφής με την ουσία διχλωρομεθάνιο για τους πληθυσμούς που ζουν κοντά σε βιομηχανικές ζώνες δεν έχει αξιολογηθεί εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, το σύγγραμμα των Δρος Κωνσταντίνου Μακρή και Δρος Μιχάλη Βωνιάτη αναφέρεται ως η πρώτη μελέτη που συσχετίζει τη χρόνια έκθεση στο διχλωρομεθάνιο με αριθμό περιστατικών εγκεφαλικών όγκων γύρω από ένα εργοστάσιο. Στο δημοσίευμα παρατίθενται τα ευρήματα της έρευνας, με βάση τα οποία οι μέσες εκπομπές διχλωρομεθανίου από το εργοστάσιο Astrasol ξεπερνούσαν το επιτρεπόμενο όριο εκπομπών της ουσίας στις Βιομηχανικές Ζώνες.

Καταγράφεται ότι τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος εμφάνιζαν αξιοσημείωτη αύξηση στην υπό εξέταση περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, το οποίο λειτουργούσε για περίοδο 25 ετών, παράγοντας σόλες παπουτσιών. Η μελέτη, την οποία δημοσιεύει το European Journal of Public Health από τις 4 Οκτωβρίου, αποτελεί τεκμήριο στα πλαίσια των 22 αγωγών που κατέθεσαν περίοικοι του εργοστασίου εναντίον της Διεύθυνσης του εργοστασίου, του Γενικού Εισαγγελέα, του Δήμου Λατσιών αλλά και των κρατικών Τμημάτων Πολεοδομίας και Επιθεώρησης Εργασίας.

Η κατάθεση του Δρος Μακρή

Σημειώνεται ότι στην κατάθεσή του ενώπιον του Δικαστηρίου, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρής είχε αναφέρει ότι η ουσία διχλωρομεθάνιο ήταν υπεύθυνη για καρκινογενέσεις στον πληθυσμό που διαμένει γύρω από το εργοστάσιο Astrasol στα Λατσιά. Σύμφωνα με τη μελέτη, αν κάποιος ζούσε στα Λατσιά τα τελευταία 15 χρόνια θα είχε μικρότερη πιθανότητα από άλλες περιοχές να προσβληθεί από διαφόρους τύπους καρκίνου, κάτι το οποίο δεν ισχύει για την υπό διερεύνηση περιοχή. Όταν έγινε χαρτογράφηση όλων των ειδών καρκίνου στην περιοχή, ήταν φανερό, όπως αναφέρεται, ότι οι πλείστοι καρκίνοι, σε ποσοστό 70%, βρίσκονταν γεωγραφικά σε μεγαλύτερη εγγύτητα με το εργοστάσιο και πολύ λιγότεροι έξω από την περίμετρο 500 μέτρων γύρω από αυτό. Τα κρούσματα ανάμεσα στο προσωπικό του εργοστασίου έφτασαν το 15% των συνολικών κρουσμάτων.

Η ουσία διχλωρομεθάνιο

Πρόκειται για ουσία η οποία χρησιμοποιείτο από το εργοστάσιο Astrasol ως διαλυτικό, κατά την κατασκευή σόλων παπουτσιών από πολυορεθάνη. Βάσει της τελευταίας επικαιροποιημένης ανάλυσης των στοιχείων της παγκόσμιας βιβλιογραφίας για το διχλωρομεθάνιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, το 2014, αποσαφηνίστηκε, αναφέρεται στην έρευνα, ότι υπάρχουν πλέον αποδεικτικά στοιχεία για καρκινογένεση, λόγω της ουσίας αυτής, σε πειραματόζωα. Το διχλωρομεθάνιο αναβαθμίστηκε σε δυνητικά καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο (probable carcinogens κατηγορία 2Α). Τα στοιχεία που συνδέουν το διχλωρομεθάνιο με τη σημαντικότητα καρκινογένεσης στον άνθρωπο έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση της ουσίας από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, το 1999, όταν τότε κατέτασσε την ουσία στην κατηγορία 2Β, η οποία περιλαμβάνει χημικά για τα οποία υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία καρκινογένεσης για τον άνθρωπο και επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης από μελέτες σε ζώα. Η μελέτη, που πλέον απολαμβάνει ευρωπαϊκής και παγκόσμιας διάκρισης, τονίζει ότι η ελλιπής και μη τακτική παρακολούθηση των εκπομπών του εργοστασίου από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αρκετή από τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα ρύπανε ανεξέλεγκτα την παρακείμενη οικιστική περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στηρίχθηκε σε ανώνυμα δεδομένα που παρασχέθηκαν εθελοντικά από τα ιατρικά πιστοποιητικά περιοίκων του εργοστασίου Astrasol στα Λατσιά, οι οποίοι έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου, και σε στοιχεία από το Εθνικό Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας για τη δεκαετία 1998-2008.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy