Αναγνώριση ζητούν οι εκπαιδευτικοί στα Ολοήμερα

Οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης, εργαζόμενοι στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, δυστυχώς δεν τυγχάνουν αναγνώρισης του εκπαιδευτικού τους έργου από την επίσημη Πολιτεία.

Από το 2013 και αυτή η ομάδα των εκπαιδευτικών έχει θυματοποιηθεί με την απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να μετατραπούν από μισθωτοί σε αυτοεργοδοτούμενοι του Υπουργείου Παιδείας υπογράφοντας συμβόλαια αγοράς υπηρεσιών. Όπως καταγγέλλει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, το καθεστώς αυτοεργοδότησης τούς έχει οδηγήσει στην ταπείνωση και την οικονομική καταστροφή, αφού μεταξύ άλλων τους αφαίρεσε το δικαίωμα στο ανεργιακό επίδομα και στο ταμείο αδειών. Πλέον είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το 14,6% των πενιχρών εισοδημάτων τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Η πείρα τους δεν αναγνωρίζεται στο ΝΣΔΕ

Επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καταγράφονται οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους, αλλά και το γεγονός ότι δεν μοριοδοτείται η εμπειρία τους στα πλαίσια του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους επηρεαζόμενους εργάζονται στα ολοήμερα για τουλάχιστον 8 χρόνια. Την ίδια ώρα ζητούν την κατάργηση του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών και τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης που να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και να τους εξισώνει με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ως δημοσίους υπαλλήλους, όπως προνοεί σχετικός νόμος.

Οι εκπαιδευτικοί των Ολοήμερων τάσσονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) και των όσων διεκδικούν. Να υπενθυμίσουμε πως ο Σύνδεσμος ΠΑΣΥΠΕ ΚΙΕ θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή συνάντηση στο Προεδρικό με τον Υπουργό Παιδείας και με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα, για συζήτηση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια και δεν θα συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy