Αναγνωρισμένα πλέον τα προγράμματα σπουδών ΜΙΕΕΚ

* Της Ελένης Κωνσταντίνου

Από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) έχουν καταφέρει να καθιερωθούν στη συνείδηση των μαθητών και των μαθητριών, οι οποίοι επιλέγουν να ακολουθήσουν το δρόμο αυτό. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ίδρυση και λειτουργία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ πριν λίγο καιρό έχουν αναβαθμιστεί και αναγνωριστεί. Τα ΜΙΕΕΚ, όπως επισημαίνει και ο Γενικός Διευθυντής τους Ηλίας Μαρκάτζιης, προσφέρουν υψηλής ποιότητας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, διετούς κύκλου, σε αναπτυσσόμενους τομείς, παρέχοντας σε όσους φοιτούν σε αυτά την ευκαιρία απόκτησης, βελτίωσης ή αναβάθμισης των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, ώστε να καταστούν ικανότεροι και αποτελεσματικότεροι για απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι το 85% των αποφοίτων εργοδοτείται σε μια περίοδο όπου η ανεργία καλπάζει.

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) σε Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει η αναβάθμιση αυτή στην πράξη, ο Γενικός Διευθυντής τους και Διευθυντής Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, επισημαίνει ότι πλέον τα ΜΙΕΕΚ, ως Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, προσφέρουν αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών διετούς διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της φοίτησης τυγχάνει αναγνώρισης από Πανεπιστήμια, στα οποία οι απόφοιτοι θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να εγγραφούν για περαιτέρω σπουδές, αν και, όπως σημειώνει, στόχος των ΜΙΕΕΚ είναι περισσότερο η προσφορά προγραμμάτων για διευκόλυνση της πρόσβασης και ένταξης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων. Ιδιαίτερα αυτών που δεν ακολουθούν κάποια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά χρειάζονται εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Όμως εάν κάποιοι από τους αποφοίτους θέλουν να συνεχίσουν τις πανεπιστημιακές σπουδές τους, αυτό δεν είναι αποτρεπτικό, αναφέρει ο κ. Μαρκάτζιης. Τουναντίον, πλέον με την αναγνώριση από τα Πανεπιστήμια αυτό θα γίνεται πιο εύκολα, αφού θα αξιοποιηθούν τα δύο χρόνια και ίσως αναγνωριστούν και μαθήματα τα οποία θα αφαιρεθούν στη συνέχεια από τα Πανεπιστήμια. Επιπρόσθετα, οι σπουδαστές των ΜΙΕΕΚ, όπως και όλοι οι φοιτητές Ανώτερης Εκπαίδευσης, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διεκδίκηση κρατικής φοιτητικής χορηγίας και κρατικών φοιτητικών επιδομάτων, νοουμένου ότι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.
Ερωτηθείς για την αναγνώριση απόφοιτων προηγούμενων χρόνων, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι είναι κάτι που τους απασχολεί και ήδη έχουν αποστείλει επιστολή στον Φορέα για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να αναβαθμιστούν τα απολυτήρια προηγούμενων φοιτητών και ιδιαίτερα όσων ήταν πέρσι στο πρώτο έτος.

 

Υποβολή αιτήσεων μέχρι και τις 23 Ιουνίου

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι προϋπόθεση για συμμετοχή σε προγράμματα των ΜΙΕΕΚ είναι η κατοχή Απολυτηρίου Μέσης Γενικής ή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής). Η επιλογή των σπουδαστών/-ριών για εγγραφή και παρακολούθηση των προγραμμάτων, τα οποία προσφέρονται από τα ΜΙΕΕΚ, γίνεται μέσα από Σύστημα Μοριοδότησης, το οποίο διέπεται από μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια.
Από την Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017, άρχισε η υποβολή αιτήσεων για την εισδοχή στα προγράμματα σπουδών των ΜΙΕΕΚ.
Οι αιτήσεις εισδοχής μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι και την Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, ενώ η προσκόμιση του φακέλου με τα απαραίτητα έγγραφα γίνεται στις Τεχνικές Σχολές, που έχουν δηλωθεί στην αίτηση, μέχρι τις 13:30 της ίδιας ημέρας.

Ερωτηθείς για το ποιοι απόφοιτοι επιδεικνύουν περισσότερο ενδιαφέρον για φοίτηση στα ΜΙΕΕΚ, ο κ. Μαρκάτζιης σημειώνει ότι αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους απόφοιτους των Τεχνικών Σχολών, εντούτοις η πλειοψηφία των φοιτητών είναι απόφοιτοι Λυκείων, αφού αριθμητικά είναι και περισσότεροι, εκ των πραγμάτων. Σημείωσε ότι για τους απόφοιτους των Τεχνικών προσφέρεται επιπλέον μοριοδότηση όταν ακολουθούν κλάδο συναφές με αυτόν που παρακολουθούσαν εκεί. Κι αυτό γίνεται γιατί τα άτομα αυτά έχουν μια καλή προπαίδεια, όπως αναφέρει, που βοηθά στο σύνολο την τάξη.
Προγράμματα για όλα τα γούστα
Κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 θα προσφερθούν τα ακόλουθα προγράμματα σπουδών:
•Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο
•Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών – Ναυτιλιακά στη Λεμεσό
•Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών στη Λάρνακα •Ηλεκτρομηχανολογικές – Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία σε Λευκωσία και Λάρνακα
•Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες σε Λεμεσό και Πάφο
•Γαλακτοκομία – Τυροκομία, στη Λευκωσία και
•Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία στη Λάρνακα
Οι κλάδοι είτε αλλάζουν κάθε χρόνο είτε αλλάζει η πόλη στην οποία προσφέρονται συγκεκριμένοι κλάδοι. Δηλαδή ένα πρόγραμμα που τη μια χρονιά προσφέρεται στη Λάρνακα, την επόμενη ίσως μεταφερθεί στη Λευκωσία ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα της εναλλαξιμότητας. Για παράδειγμα, η Διαχείριση του Φυσικού Αερίου που προσφερόταν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν θα προσφερθεί και αυτό γιατί, όπως μας εξήγησε ο κ. Μαρκάτζιης, υπάρχει έλεγχος για τα ποσοστά των αποφοίτων που εργοδοτούνται καθώς και για τις ανάγκες της αγοράς.
Το ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων των ΜΙΕΕΚ ξεπερνά ακόμη και το 85% σε πολλά προγράμματα, ενώ σε κάποιους κλάδους υπάρχει 100% εργοδότηση, τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας σε άλλους νέους επιστήμονες με πολλά ακαδημαϊκά προσόντα είναι ψηλά.
Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και από την ιστοσελίδα των ΜΙΕΕΚ http://www.mieek.ac.cy/index.php/el/.
Και άλλα προγράμματα στα σκαριά
Στόχος είναι να προστεθούν και άλλα προγράμματα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Κληθείς να απαντήσει ποια προγράμματα είναι αυτά, ο κ. Μαρκάτζιης σημείωσε ότι ακόμη είναι νωρίς να ληφθούν τελικές αποφάσεις, αλλά γίνονται σκέψεις για τους κλάδους της οινοποιίας, ένας τομέα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, κλάδους που σχετίζονται με την ξενοδοχειακή βιομηχανία, χωρίς όμως να υπάρχει σύγκρουση με τα προσφερόμενα προγράμματα του ΑΞΙΚ, όπως επίσης κλάδοι που έχουν να κάνουν με τα αυτοκίνητα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy