Αναγνωρίστε την Παλαιστίνη για να διατηρηθεί η λύση των δύο κρατών

Η βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών είναι σε μια κρίσιμη καμπή και η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος, να την προστατεύσουν και να τη διατηρήσουν.

Ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις Σχέσεις με την Παλαιστίνη.

«Η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσονται σθεναρά υπέρ μιας λύσης δύο κρατών ως τον μόνο τρόπο για επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση δύο κρατών, χωρίς δύο κράτη. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος. Εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε κάνει το μέρος που μας αναλογεί» είπε ο  Νεοκλής Συλικιώτης, πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις Σχέσεις με την Παλαιστίνη. Ο κύριος Συλικιώτης μιλούσε σε διάσκεψη τύπου μετά το τέλος της διερευνητικής αποστολής της αντιπροσωπείας στην Παλαιστίνη.
Το 2017 θα σηματοδοτήσει 50 χρόνια κατοχής.
«Μετά από μισό αιώνα κατοχής, είναι προφανές ότι οι πολιτικές που έχουμε δεν συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος και την ειρήνη. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα το Ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνοντας ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ των εδαφών του κράτους του Ισραήλ και των εδαφών που είναι κατεχόμενα από το 1967» είπε ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κύριος Συλικιώτης.

«Αυτή η Αντιπροσωπεία θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει την εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών της ΕΕ, την αποτελεσματική υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη σήμανση αναφορικά με προϊόντα από εποικισμούς και την πλήρη ανάπτυξη μιας πολιτικής διαφοροποίησης σε όλες τις σχέσεις της ΕΕ με το Ισραήλ, πάντοτε με σεβασμό του διεθνούς δικαίου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ στο θέμα αυτό. Η ΕΕ δεν πρέπει μόνο να κάνει δηλώσεις, θα πρέπει να δράσει πλήρως όσον αφορά επίσης τους δικούς της νόμους».
Ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας σημείωσε επίσης πως το νομοσχέδιο νομιμοποίησης των εποικισμών που ενέκρινε η Κνεσσετ κάνει πλέον ξεκάθαρη την πρόθεση του Ισραήλ να κινηθεί προς προσάρτηση τμημάτων της Παλαιστίνης. Την ίδια ώρα υπογράμμισε την έντονη αντίθεση της Αντιπροσωπείας στην επέκταση των οικισμών και τις κατεδαφίσεις που γίνονται από τις ισραηλινές αρχές. «Η ανέγερση οικισμών και η επέκταση τους αυξάνονται συνεχώς, και υπάρχει μια σαφής συσχέτιση των κατεδαφίσεων σπιτιών και σχολείων -μερικά από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν με τη βοήθεια της ΕΕ- και την επέκταση των οικισμών στην περιοχή Ε1» δήλωσε ο πρόεδρος Συλικιώτης.

«Πάνω από 300 άτομα έχουν ήδη εκτοπιστεί μέχρι στιγμής φέτος, εξαιτίας των κατεδαφίσεων, των κατασχέσεων και των εξώσεων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Υπενθυμίζουμε στο Ισραήλ ότι οι βίαιοι εκτοπισμοί είναι ένα έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου ».

Η Αντιπροσωπεία έγινε μάρτυρας της κλίμακας των οικονομικών δραστηριοτήτων των εποικισμών, η οποία συμβάλλει στην υπο-ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προειδοποίησε για τις νομικές, τις πολιτικές συνέπειες και τις συνέπειες για τη φήμη των εταιριών που κάνουν εμπόριο με τους οικισμούς.

Οι παλαιστινιακές γειτονιές της Ιερουσαλήμ απειλούνται από τις αγορές παλαιστινιακών κατοικιών απο έποικους, τα ισραηλινά σχέδια για τουριστική δραστηριότητα και εκ προθέσεως διακρίσεις διαδικασιών σχεδιασμού, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να κτίσουν οι Παλαιστίνιοι  νόμιμα, αφήνοντας οικογένειες με καμία άλλη επιλογή εκτός από το να μετακομίσουν μακριά ή να χτίσουν παράνομα.
Η Αντιπροσωπεία είδε την αυξανόμενη αίσθηση της απόγνωσης της παλαιστινιακής νεολαίας,  με την προσάρτηση πλέον να γίνεται κατάφωρα στην περιοχή C της Δυτικής Όχθης. Άκουσε επίσης τις εκκλήσεις για την ενίσχυση των κοινοτήτων στο Khan al-Ahmar και Sateh αλ-Bahr, των οποίων τα σπίτια βρίσκονται υπό άμεση απειλή της καταστροφής, και οι κάτοικοι των οποίων βρίσκονται σε κίνδυνο βίαιης εκτόπισης.

Η Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το στρατιωτικό δικαστήριο Ofer όπου κατά την ημέρα της επίσκεψης 13χρονα παιδιά και νέοι άνδρες βρέθηκαν κατηγορούμενοι με κατηγορίες από ρίψη πέτρας, μέχρι πολιτικό ακτιβισμό και μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα. Στα στρατιωτικά δικαστήρια η διαδικασία είναι μεγάλη αλλά η  δικαιοσύνη ελάχιστη, είπαν στην αντιπροσωπία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόροι. Οι ευρωβουλευτές περπάτησαν μέσα από τον αγκαθωτό φράκτη μεταλλικών ράβδων και τα προκατασκευασμένα κλουβιά που αποτελούν το στρατιωτικό δικαστήριο Ofer. Συνάντησαν γονείς να περιμένουν πολλές ώρες σε μια αίθουσα δικαστηρίου για να δούν τα παιδιά τους απο μακριά.
“Μετά από όσα έχουμε δει στο δικαστήριο Ofer, δεν μπορούμε παρά να παροτρύνουμε την ΕΕ να θέσει το θέμα της δικαιοσύνης και της διασφάλισης δίκαιης δίκης ψηλά στην ημερήσια διάταξη της σε οποιονδήποτε διάλογο με το Ισραήλ “, δήλωσε ο πρόεδρος Συλικιώτης.
Η Αντιπροσωπεία συζήτησε θέματα για την παλαιστινιακή συμφιλίωση και προέτρεψε την εφαρμογή της συμφωνίας νέας ενότητας που επετεύχθη τον Ιανουάριο σε συναντήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργυ Hamdallah, του υπουργού Εξωτερικών Riad al-Malki και άλλων αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής και των μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.
Η Αντιπροσωπεία υποστήριξε τη διεξαγωγή εκλογών για να καταστεί δυνατή η πολιτική συμμετοχή των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές που χάνουν  όλο και περισσότερο την πίστη στη λύση των δύο κρατών. Επέμεινε επίσης στην ανάγκη η ΕΕ να παρακολουθήσει τις προσεχείς εκλογές.
Η Αντιπροσωπεία αξιολόγησε χρηματοδοτούμενα έργα από την ΕΕ συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Βηθλεέμ, έργα αποκατάστασης στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και υπηρεσιών σε οικισμούς προσφύγων.
Οι Ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν και πάλι την πρόσβαση της Αντιπροσωπείας στη Γάζα, κάτι που δεν έχει επιτραπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2011. «Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο πρόεδρος Συλικιώτης, ζητώντας τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, που βρίσκεται τώρα στο δέκατο χρόνο του.

 

Η Αντιπροσωπεία άρχισε την επίσκεψη της στην Παλαιστίνη την προηγούμενη Δευτέρα. Επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος της Νεοκλής Συλικιώτης (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά -Κύπρος) και συμμετείχαν οι Μαργκέτε Άουγκεν (Πράσινοι-Δανία), Μπράντο Μπενιφέι (Σοσιαλιστές & Δημοκρατών- Ιταλία), Ίβο Βάιγκλ (Φιλελεύθεροι-Σλοβενία) και Άγγελα Βαλίνα (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά -Ισπανία).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy