Ανακάλυψαν ότι φταίνε και οι τράπεζες!

Του Πάμπου Παπαγεωργίου*

Τις τελευταίες βδομάδες, κατά τη συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών του 2016 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έγινε έντονη συζήτηση γύρω από την οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης και το περιβόητο success story. Ύστερα όμως από μια τόσο βαθειά ύφεση, η σταθεροποίηση στον πάτο δεν μπορεί να θεωρηθεί καλό αποτέλεσμα. Όταν μάλιστα το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ εξηγείται εξολοκλήρου από τη μαθηματική επίδραση του αρνητικού αποπληθωριστή στον τελικό αριθμό, τότε αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στις επιδόσεις της οικονομίας δεν υπάρχει success story.

Θα ήθελα όμως να εστιάσω σε μια σημαντική, κατά την άποψη μου, επισήμανση:

Η πρόσφατη ομιλία του Υπουργού Οικονομικών ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, περιέχει κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες είναι άξιες προσοχής και επαίνου. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι τράπεζες και ο χρηματοοικονομικός τομέας στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Γίνεται αναφορά στον αλόγιστο δανεισμό και την ελλειπή εποπτεία.

Αυτή η σωστή ανάλυση όμως, έλειπε για χρόνια από τη ρητορική τόσο του ΔΗΣΥ όσο και των συμμάχων τους στην πολεμική που άσκησαν στην κυβέρνηση Χριστόφια. Αρκεί να ανατρέξει κάποιος σε οποιοδήποτε κείμενο πριν μερικά χρόνια για να δει τι έλεγαν τότε. Για παράδειγμα στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2013, μπορεί κάποιος να διαβάσει το κείμενο με τις θέσεις του Συναγερμού. Εκεί, η όποια κριτική για τις τράπεζες είναι ανύπαρκτη. Αντίθετα, όλα αποδίδονταν στη χειροτέρευση των οικονομικών δεικτών. Λέει εκείνο το κείμενο: « Όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν καταγράψει σημαντική επιδείνωση κατά τη χρονιά που διανύουμε με αποτέλεσμα να έχουμε ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης». Ακολουθούν όλα τα συνθετικά μέρη του παραμυθιού που κατασκευάστηκε για να συγκαλύψει την πραγματικότητα. Ότι οι Οίκοι μας υποβάθμισαν για την κακή πορεία της οικονομίας, ότι φταίει η κυβέρνηση διότι καθυστέρησε να υποβάλει αίτηση στο Μηχανισμό.

Βεβαίως, το παραμύθι περί δημοσιονομικής κρίσης κατέρρευσε όταν διορθώθηκαν τα δημόσια οικονομικά και δεν λύθηκαν τα προβλήματα μας. Αντίθετα, έγιναν χειρότερα διότι οι αιτίες τους δεν ήταν τα δημόσια οικονομικά όσο προβληματικά και να ήταν.

Πρέπει να πω ότι ψήγματα από αυτή την αφήγηση συγκάλυψης και μετατόπισης αναφύονται ακόμα και σήμερα αραιά και κατά περίπτωση. Όπως για παράδειγμα όταν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσπάθησε να υποβάλει ότι φταίει ο Χριστόφιας για τις ζημιές των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά χρεόγραφα που κουρεύτηκαν το 2011. Εκείνη όμως τη χρονιά δεν πρόβαλαν αυτόν τον ισχυρισμό.

Το Δεκέμβριο του 2011 όταν συζητείτο ο προϋπολογισμός του 2012 ο ΔΗΣΥ υπέβαλε ένα κείμενο 13 σελίδων με τις θέσεις του. Το κείμενο αυτό περιέχει κριτική σε ότι έκανε ή δεν έκανε η τότε Κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνει όμως ούτε μια λέξη κριτική για το χειρισμό της υπόθεσης των ελληνικών χρεογράφων. Βλέπετε τότε ήταν ακόμα νωπή η σπεκουλαδόρικη συμπεριφορά των τραπεζών που αγόραζαν τα ελληνικά χρεόγραφα αξίας μερικών δισεκατομμυρίων από τη δευτερογενή αγορά από τους Γερμανούς και άλλους που πουλούσαν με έκπτωση για να τα ξεφορτωθούν. Τότε οι εξαίρετοι τραπεζίτες και ο παγκοσμίου κλάσης Διοικητής της Κεντρικής διαβεβαίωναν πως οι κυπριακές τράπεζες ήταν σε θέση να αντέξουν το κούρεμα.

Τίθεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα προς τον κ Αβέρωφ. Αφού ήταν τόσο φανερό πως ο τότε Πρόεδρος μπορούσε να αποτρέψει το κούρεμα πως και σας πήρε μερικά χρόνια να το σκεφτείτε;

Στην καλύτερη περίπτωση η ανάγνωση της ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών αποτελεί παραδοχή ότι ο τρόπος με τον οποίο η παράταξη του ερμήνευε τις αιτίες της κρίσης, υπήρξε ελλειμματικός, αν όχι πλήρως εσφαλμένος. Και ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δε συμβαίνει το ίδιο και τώρα; ότι η θεωρία ότι με λιτότητα η οικονομία θα ανακάμψει είναι ένα λάθος το οποίο θα αντιληφθούν μερικά χρόνια αργότερα, όπως σήμερα αντιλαμβάνονται ότι η κρίση ήταν κυρίως χρηματο-οικονομική. Μέχρι τότε όμως θα έχουν περάσει μερικά χρόνια πάλι και οι συνέπειες στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας θα είναι ακόμα πιο άσχημες από ότι είναι σήμερα.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Κερύνειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy