Ανακαίνιση του Παγκυπρίου από τον Ιούνιο

Την απόφαση για έναρξη των εργασιών κτηριολογικής ανακαίνισης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο τον Ιούνιο του 2015, εξήγγειλε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας και επίσημη ανακοίνωση, “οι εργασίες ανακαίνισης θα συνδυαστούν με τον παιδαγωγικό ανασχεδιασμό του σχολείου, καθώς και με τη λήψη μέτρων για αναβάθμιση της πνευματικής του προσφοράς”.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το παλαιότερο και με την πιο λαμπρή προσφορά στα ελληνικά γράμματα σχολείο της Κύπρου, όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά κτηριακά και λειτουργικά προβλήματα.

Παρά τις μεμονωμένες κατά καιρούς προσπάθειες, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε συντονισμένη προσπάθεια για συνολική επίλυσή τους.

Η απόφαση για την κτηριολογική ανακαίνιση λήφθηκε μετά από μελέτες, σχεδιασμούς και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και μετά από επί τόπου επισκέψεις στο σχολείο για διαπίστωση της κατάστασής του.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η αποκατάσταση και αναδόμηση του ιστορικού κτηρίου θα γίνει με πλήρη σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία του κτηρίου και με τις λιγότερες δυνατές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις.

Οι παρεμβάσεις θα είναι μέσα σε όρια αποδεκτά από διεθνείς συμβάσεις και θα στοχεύουν αποκλειστικά στην εξασφάλιση των απαιτούμενων επιπέδων ασφάλειας του κτηρίου και στη βελτίωση της λειτουργίας του.

Αναφερόμενος στην ιστορική αξία του σχολείου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, είπε ότι “το Παγκύπριο Γυμνάσιο αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας και η ίδρυσή του καθόρισε τη φυσιογνωμία του Ελληνισμού της Κύπρου και της εκπαίδευσης σε εποχές δύσκολες, κατά τις οποίες και η απλή ακόμα επίκληση της θρησκευτικής πίστης και της ελληνικότητας των ανθρώπων, στοίχιζε ακόμα και τη ζωή τους”.

Επιπλέον, συνέχισε “το σχολείο θα γίνει σύγχρονο, λειτουργικό, με πλήρη τεχνολογική υποδομή και εξοπλισμό, ώστε να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών, και να μετατραπεί σε πρότυπο εκπαιδευτήριο, που θα αναδεικνύει προσωπικότητες με γνώσεις και δεξιότητες, ήθος και αξίες, ικανές να συμβάλουν στη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και να διακριθούν στην κοινωνική, πολιτική, πνευματική και επιστημονική ζωή του τόπου μας”.

Παράλληλα, ο κ. Καδής, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής Επιτροπής η οποία, σε συνεργασία με τον ίδιο, θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για ανάδειξη της συμβολής τού σχολείου στα ελληνικά γράμματα και αναβάθμιση της πνευματικής του προσφοράς.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν οι δέουσες πρόνοιες, ώστε να διασφαλιστεί το ενιαίο της λειτουργίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου και η διατήρηση της φυσιογνωμίας του ως ελληνικού σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης.

Ο κ. Καδής, διαβεβαίωσε ότι θα μεριμνήσει για την ομαλή διεξαγωγή τόσο των κτηριολογικών εργασιών, όσο και των εργασιών της ειδικής Επιτροπής, με σκοπό το ταχύτερο δυνατόν το Παγκύπριο Γυμνάσιο να παραδοθεί με τη νέα του μορφή και με τον αναβαθμισμένο του ρόλο στα ελληνικά νιάτα της πατρίδας μας.

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, αναφέρθηκε στο διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Εκκλησία της Κύπρου για το Παγκύπριο Γυμνάσιο, από την ημέρα ίδρυσής του μέχρι σήμερα.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να στηρίξει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην προσπάθεια αυτή, προκειμένου το Παγκύπριο Γυμνάσιο να αποκτήσει ξανά την παλιά του αίγλη και να συνεχίσει την «βαριά» παράδοση που κουβαλά.

Εκ μέρους των μελετητών του έργου, η Αναστασία Πίττα σημείωσε ότι η κτηριολογική αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου θα διαρκέσει τρία χρόνια, περίοδο κατά την οποία θα χρειαστεί η συνεργασία όλων, προκειμένου η ανακαίνιση και το σχολικό πρόγραμμα να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

Τη δημοσιογραφική διάσκεψη, προσφώνησαν, επίσης, προσωπικότητες και εκπρόσωποι φορέων που στηρίζουν την προσπάθεια αναβάθμισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, “συστήνεται ειδική επιτροπή, η οποία, σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού θα αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα για ανάδειξη της συμβολής του σχολείου στα ελληνικά γράμματα και για αναβάθμιση της πνευματικής του προσφοράς στην κυπριακή κοινωνία”.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν οι δέουσες πρόνοιες, ώστε να διασφαλιστεί το ενιαίο της λειτουργίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου και η διατήρηση της φυσιογνωμίας του ως ελληνικού σχολείου μέσης εκπαίδευσης.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Την επιτροπή αποτελούν οι:
Κλαίρη Αγγελίδου, πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
Σόλων Χαραλάμπους, Διευθυντής Παγκυπρίου Γυμνασίου
Γιώργος Χατζηκωστής, πρώην Διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου
Ανδρέας Σκοτεινός, εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων Παγκυπρίου Γυμνασίου
Νίκος Μεγάλεμος, εκ μέρους της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας
Δημήτρης Ταλιαδώρος, Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ
Δανάη Γεωργιάδου, Λειτουργός Γραφείου Υπουργού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy