Ανακρούει πρύμναν… με αιχμές η Τουρκία

Άρθρο του με τίτλο «Η Ρωσία πρέπει να επικεντρωθεί στον κοινό εχθρό» δημοσιεύει σήμερα στην εφημερίδα Times ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη του «μη-αναγνωρισθέντος» αεροσκάφους στον «τουρκικό εναέριο χώρο» σημειώνει ότι «ενώ τα μέτρα για να υπερασπιστούμε το έδαφός μας θα παραμείνουν σε ισχύ, η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους για να κατευναστούν οι εντάσεις».

Το μήνυμα του κ. Νταβούτογλου είναι ότι το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους «δεν πρέπει να μας περισπά την προσοχή από τον σκοπό που ενώνει όλους μας», δηλαδή την κατά μέτωπο αντιμετώπιση της διεθνούς απειλής του Daesh/ISIS, τη διασφάλιση του μέλλοντος της Συρίας και την αναζήτηση λύσης στην προσφυγική κρίση.

Σε ένα έμμεσο μήνυμα και προς τους Βρετανούς βουλευτές που ενδέχεται να κληθούν σύντομα να εγκρίνουν βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, ο κ. Νταβούτογλου συνεχίζει τονίζοντας ότι η αδιαφορία έναντι των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή δεν είναι πια επιλογή.

Σχολιάζει ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της επέκτασης των τζιχαντιστών στη Συρία, βομβαρδίζοντας αντίθετα θέσεις που δεν ανήκουν στην Daesh, «καθώς και ομάδες που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ».

Στο σημείο αυτό δηλώνει ότι εγκαλεί για τέτοιου είδους επιθέσεις που δεν έχουν ως στόχο το ISIS τη Ρωσία, κάτι που όπως σημειώνει έχουν ήδη κάνει ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Αλλά πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό του παιχνιδιού των αλληλοκατηγοριών και να συγκεντρωθούμε στην διασφάλιση συντονισμένης δράσης», συμπληρώνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Το άρθρο καταλήγει με την παρότρυνση σε σταθερή και αποφασιστική στάση ενάντια στην Daesh. «Η συλλογική δράση που θα αξιοποιήσει τις ποικίλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και άλλων μπορεί και θα καταφέρει να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy