Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα ηγεσία της ΡΑΕΚ

Ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο αλλάζει θεμελιωδώς, τόσο ως προς τη δομή και την οργάνωση του όσο και ως προς τα μέσα που αξιοποιούνται, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου και του νέου Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Ανδρέα Πουλλικά και Φίλιππου Φιλίππου, αντίστοιχα.

Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι αναλαμβάνει τα ηνία της ρυθμιστικής αρχής σε μια περίοδο όπου αναμένονται πολλαπλές εξελίξεις και τόνισε ότι ύψιστη προτεραιότητα θα είναι η συνεχής παροχή ενέργειας σε όλους τους πολίτες, πάντα όμως με το βέλτιστο οικονομικό τρόπο.

Στην ομιλία του στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, και απευθυνόμενος προς τον νέο Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της ΡΑΕΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε όπως θα έχουν να αντιμετωπίσουν «νέες και σοβαρές προκλήσεις, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας της χώρας μας και τον ρόλο της στον μεγάλο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται».

Οι προκλήσεις, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αφορούν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, την περαιτέρω ανάπτυξη παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και την ένταξη στην κυπριακή αγορά νέων σύγχρονων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων και αποδοτικότερων τεχνολογιών ενέργειας».

«Ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο αλλάζει θεμελιωδώς, τόσο ως προς τη δομή και την οργάνωση του όσο και ως προς τα μέσα που αξιοποιούμε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προσθέσει πως «αυτές οι μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν σε μία κοινωνία και σε μία οικονομία που μετά από τριγμούς βρίσκεται σήμερα σε φάση ανάπτυξης».

Επεσήμανε πως η Κυβέρνηση αναμένει από τη ΡΑΕΚ να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς και να θέσει σε εφαρμογή το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «το οποίο θα επιτρέψει την ένταξη νέων προμηθευτών ηλεκτρισμού, καθώς και την περαιτέρω δραστηριοποίηση στην κυπριακή ενεργειακή αγορά ανεξάρτητων παραγωγών ανανεώσιμων πηγών, αλλά και συμβατικής ενέργειας».

«Αποτελεί δικό σας καθήκον», συνέχισε, «να διασφαλίσετε – σε στενή συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους φορείς και ιδιαιτέρως με τον Υπουργό Ενέργειας – πως οι νέοι σχεδιασμοί θα υλοποιηθούν διαμορφώνοντας μία συνεκτική ενεργειακή πολιτική, ένα σταθερό ρυθμιστικό καθεστώς και ασκώντας αποτελεσματικό έλεγχο».

Χαρακτήρισε, επιπλέον, καθοριστική την συμβολή της ΡΑΕΚ «στη διαμόρφωση ενός εποικοδομητικού ρόλου της χώρας μας για την ενεργειακή πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ως Κυβέρνηση αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τις παρεμβάσεις της ΡΑΕΚ οι οποίες, όπως είπε, συνέβαλαν τα μέγιστα στη μείωση τον τελευταίο χρόνο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 25%, δίνοντας έτσι σημαντική ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εξαίροντας ταυτόχρονα το έργο των προκατόχων του, Γιώργου Σιαμμά και Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, αλλά και του μέλους, Κύπρου Κυπριανίδη (παραμένει στο ΔΣ της ΡΑΕΚ), για τους οποίους εξέφρασε ιδιαίτερη εκτίμηση.

Εκφράζοντας τέλος τη βεβαιότητα «πως θα δικαιώσετε την επιλογή της πολιτείας και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει προς το πρόσωπο σας», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε διαβεβαιώνοντας πως κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους «θα έχετε την αναγκαία στήριξη και τη δική μου και βεβαίως και του Υπουργού (Ενέργειας)».

Από την πλευρά του, ο κ. Πουλλικάς τόνισε πως αναλαμβάνει τα ηνία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου «σε μια περίοδο όπου αναμένονται πολλαπλές εξελίξεις στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου στη χώρα μας».

Λέγοντας πως οι αγορές ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου είναι από τη φύση τους πολύπλοκες, ο κ. Πουλλικάς διαβεβαίωσε πως «όλα τα θέματα θα τα προσεγγίζουμε με επιστημονικότητα, στα πλαίσια πάντα των εξουσιών που μας παρέχει ο νόμος, προς όφελος πάντα των καταναλωτών».

«Ύψιστη προτεραιότητά μας», είπε, «θα είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος της Κύπρου, δηλαδή τη συνεχή παροχή ενέργειας σε όλους τους πολίτες, πάντα όμως με το βέλτιστο οικονομικό τρόπο».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Πουλλικάς, αφού αναγνώρισε ότι το έργο τους θα είναι δύσκολο, υπογράμμισε πως «με σκληρή δουλειά, με επιστημονικότητα και σε συνεργασία με όλους τους θεσμούς του κράτους, ιδιαίτερα με το Υπουργείο Ενέργειας και με τους θεσμούς της ΕΕ, θα προσπαθήσουμε να το διεκπεραιώσουμε με επιτυχία, να φανούμε αντάξιοι των προκατόχων μας».

Τη στήριξή του εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος

Στήριξη στα νέα μέλη της ΡΑΕΚ εκφράζει ο τέως πρόεδρος της Αρχής Γιώργος Σιαμμάς με γραπτή δήλωση.

«Με την ευκαιρία της τελετής διαβεβαίωσης των νέων μελών της ΡΑΕΚ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ήθελα να συγχαρώ το νέο Πρόεδρο φίλο Αντρέα Πουλλικκά και το νέο Αντιπρόεδρο Φίλιππο Φιλίππου για το διορισμό τους και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν» αναφέρει ο κ. Σιαμμάς.

«Να είναι βέβαιοι πως η στήριξη μου στην προσπάθεια τους είναι δεδομένη» προσθέτει.

Εκφράζει ακόμα ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θετική αντιμετώπιση της ΡΑΕΚ σε όλες τις συναντήσεις που είχαν, καθώς και για τα καλά λόγια με τα οποία αναφέρθηκε στη ΡΑΕΚ και τα μέλη της στην τελετή διαβεβαίωσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy