Αναλαμβάνουν καθήκοντα τα νέα δημοτικά συμβούλια

Τα καθήκοντά τους αναλαμβάνουν και επίσημα σήμερα τα νέα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, όπως αυτά προέκυψαν από τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016.

Στρόβολος

Τα καθήκοντά τους ανέλαβαν σήμερα και επίσημα ο νέος Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την επίσημη τελετή ανάληψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Ο νέος Δήμαρχος έκανε έκκληση ενότητας προς όλες τις πολιτικές ομάδες και στους δημότες και υποσχέθηκε πως θα είναι Δήμαρχος όλων.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους, αφού ευχαρίστησε αρχικά τους δημότες για την ψήφο και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, διαβεβαίωσε πως θα απευθύνεται πολύ συχνά και στην εκτελεστική αλλά και στη νομοθετική εξουσία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Δήμου Στροβόλου.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαχαραλάμπους έκανε αναφορά στον αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ενοποίησης Jean Monnet, ο οποίος είχε μιλήσει για δύο κατηγορίες ανθρώπων, αυτών που θέλουν να είναι κάποιοι και αυτών που θέλουν να κάνουν κάτι. “Εμείς σας διαβεβαιώ ανήκουμε στην δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάτι χρήσιμο για τον τόπο τους και η σημερινή τελετή αποτελεί την απαρχή μιας νέας δημιουργικής πορείας για το Δήμο μας”, είπε.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους πρόσθεσε πως με τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δήμο και τη συμπαράσταση των δημοτών, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να μετατρέψει το Δήμο Στροβόλου σε πρότυπο αποτελεσματικής λειτουργίας, ενώ διαβεβαίωσε πως αταλάντευτες και αδιαπραγμάτευτες αρχές είναι η χρηστή διοίκηση, η σύγχρονη οργάνωση, η συλλογικότητα, η διαφάνεια και η αξιοκρατία.

Ο νέος Δήμαρχος είπε πως μέσα στις δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά συνθήκες, οι δημότες έστειλαν ένα ξεκάθαρο, σαφέστατο και ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, το οποίο λέει πως ο Δήμος είναι πάνω και πέρα από πρόσωπα, πάνω και πέρα από πολιτικά κόμματα. “Ο δικός μας αγώνας δεν εκκολάφτηκε στους διαδρόμους των κομμάτων, γεννήθηκε στους δρόμους της πόλης, στις γειτονιές μας, συνεπώς οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε αποτελεσματικά και με ανιδιοτέλεια για το καλό του τόπου μας”, είπε και σημείωσε πως το μέγα ζητούμενο για την εποχή μας είναι η αλλαγή νοοτροπίας με νέο ήθος και ύφος στην εξουσία.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε στο έργο των προκατόχων του, πάνω στο οποίο θα πορευθεί ως νέος Δήμαρχος. “Κτίζουμε πάνω στο έργο που ξεκίνησε ο αείμνηστος πρώτος Δήμαρχος Στροβόλου Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, έργο το οποίο θεμελίωσε ο Σάββας Ηλιοφώτου”, είπε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον απερχόμενο Δήμαρχο Λάζαρο Σαββίδη, του οποίου η χρηστή δημαρχία έθεσε τις βάσεις για ένα Δήμο που στέκεται σήμερα όρθιος στις δύσκολες εποχές της κρίσης.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους απηύθυνε έκκληση ενότητας και συνεργασίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, τους πρώην Δημάρχους, τα οργανωμένα σύνολα και τους δημότες. “Τώρα μας ενώνουν οι προκλήσεις για το αύριο, ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, μπορούμε να φέρουμε την αμεσότερη εξυπηρέτηση του δημότη, τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος και της καθαριότητας, την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την ολοκληρωμένη πολιτική που αφορά τα ζώα, την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος”, είπε.

Σημείωσε επίσης πως ενωμένοι μπορούν να επιτύχουν πολλά σε σχέση με τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με κινητικά προβλήματα, τους προσφυγικούς συνοικισμούς, την αναβάθμιση της λεωφόρου Τσερίου και του ιστορικού πυρήνα.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους υποσχέθηκε πως θα επιδιώξει ειλικρινή και έντιμη συνεργασία με όλες τις δημοτικές ομάδες και πως θα είναι Δήμαρχος για όλους τους δημότες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, και να δώσει μάχες για να εξυπηρετηθούν τα δικαιώματα τους.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Λάζαρος Σαββίδης είπε στη δική του ομιλία πως σήμερα με συγκίνηση και πλήρως ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έπραξε το καθήκον του στο ακέραιο απέναντι στους συνδημότες του παραδίδει τη Δημαρχία σε έναν άνθρωπο που συνεργάστηκε τα δύσκολα πέντε χρόνια της θητείας του.

“Αισθάνομαι υπερήφανος που κατόρθωσα να εμπνεύσω και να εδραιώσω το κλίμα συνεργασίας και συλλογικότητας που επέτρεψε τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων, πολιτικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων σε μια κοινή συνισταμένη: Τη διατήρηση της αξιοπιστίας και οικονομικής ευρωστίας του Δήμου μας”, είπε και ευχαρίστησε το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεργασία.

Λεμεσός

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τελετή ο νέος Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης και το νέο δημοτικό Συμβούλιο ανέλαβαν επίσημα το πρωί τα καθήκοντα τους.

Στην ομιλία του ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι κορυφαία προτεραιότητα του νέου δημοτικού συμβουλίου θα είναι το ζήτημα της θεσμικής ενίσχυσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας περνά τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη κρίση. Το πρώτιστο ζητούμενο είναι η ανάγκη για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμού, ώστε να ενισχυθεί η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική αυτοδυναμία των δήμων και κοινοτήτων για να μπορέσουν να επιτελέσουν πιο αποτελεσματικά το σημαντικό έργο τους» . ανέφερε.

Ο νέος Δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στον τόπο μας έχει πληγεί τον τελευταίο καιρό και από τα γνωστά φαινόμενα διαπλοκής “που έχουν οδηγήσει σε μια απαξίωση του πολίτη προς το θεσμό”.

“Αυτή η τρωθείσα σχέση του πολίτη με τον αμεσότερο προς αυτόν πολιτικό θεσμό, πρέπει να αρχίσει να αποκαθίσταται και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να εξαλειφθεί και το παραμικρό περιθώριο ακόμα και υπόνοιας για παρέκκλιση από τη χρηστή διοίκηση», σημείωσε.

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε τρεις βασικές προϋποθέσεις στα δημοτικά δρώμενα, που είναι η διαφάνεια, ο έλεγχος και η συμμετοχή του πολίτη.

«Αυτό σημαίνει δημοσιοποίηση και πρόσβαση του πολίτη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τακτική δημόσια λογοδοσία από το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, εγκαθίδρυση αποτελεσματικών και αδιαμφισβήτητων μηχανισμών εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, ουσιαστικές δημόσιες διαβουλεύσεις για τις σημαντικές αποφάσεις του δήμου, και τέλος δυνατότητα συμμετοχής των δημοτών μέσα από επιτροπές πολιτών με διευκρινισμένο παρεμβατικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης», ανέφερε.

Ανέφερε ότι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει το νέο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη είναι η αξιολόγηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, τα έργα που είναι δρομολογημένα και τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και θα πρέπει να προγραμματιστούν.

Ο νέος Δήμαρχος της πόλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο που επιτέλεσε ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου και να τον ευχαριστήσει για όλα όσα πρόσφερε στη Λεμεσό.

Διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση του τι αναμένει η πόλη και οι δημότες ενώ όπως σημείωσε, έχει πλήρη συναίσθηση της βαριάς κληρονομιάς της Δημαρχίας “η οποία δημιουργήθηκε από προηγούμενες Δημαρχίες”.

Από την πλευρά το ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι σήμερα ολοκληρώνονται δέκα χρόνια ασταμάτητης δουλειάς και συνειδητής προσπάθειας του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Μια περίοδος σημαντική στην ζωή του καθενός μας, αλλά και μια ουσιαστική, καθοριστική δεκαετία στην σχεδόν 140χρονη διαδρομή του Δήμου μας», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Χρίστου, ήταν η δεκαετία που καθιέρωσε περαιτέρω την πρωτοκαθεδρία του Δήμου Λεμεσού στον τομέα της ανάπτυξης, “ως ο πρώτος και ο μόνος Δήμος που υλοποίησε όλα τα έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία εξοικονομώντας μάλιστα 5 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό».

Ως παρακαταθήκη ακόμη , σημείωσε, είναι οι εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις των 22 εκατομμυρίων από το ΕΤΠΑ και των άλλων 4 εκατομμυρίων από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο Δήμος Λεμεσού, όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, είχε ανέκαθεν την έξωθεν καλή μαρτυρία και το κύρος ενός ευνομούμενου Δήμου. “Συνεχίσαμε αυτή την παράδοση και ενισχύσαμε την αξιοκρατία, την ίση μεταχείριση και την χρηστή διοίκηση, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τόσο των εργαζομένων, όσο και των δημοτών», ανέφερε.

«Η σοβαρότητα, η μετριοπάθεια, η υπευθυνότητα, η απόσταση από κάθε είδους δημαγωγία ή λαϊκισμό ήταν τα χαρακτηριστικά της διαχρονικής συμπεριφοράς του Δήμου μας» ανέφερε ο κ. Χρίστου και κάλεσε τους υπαλλήλους του Δήμου να παραμείνουν ενωμένοι και να μην αφήσουν να εμφιλοχωρήσουν η διχόνοια και η αντιδικία, να μείνουν συσπειρωμένοι γύρω από τις συντεχνίες. Ευχήθηκε τέλος στο νέο Συμβούλιο κάθε επιτυχία.

Αγλαντζιά

Τα καθήκοντα του ανέλαβε επίσημα σήμερα ο νέος Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, σε μια σεμνή τελετή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αφού προηγήθηκε αγιασμός, ο τέως Δήμαρχος Κώστας Κόρτας συνεχάρη τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Πετρίδη για την εκλογή του και κάλεσε τα εκλεγέντα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και την Υπηρεσία του Δήμου να στηρίξουν το νέο Δήμαρχο στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε τον τέως Δήμαρχο και διαβεβαίωσε ότι θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις για να φέρει σε πέρας το έργο που αναλαμβάνει, και ζήτησε τη συνεργασία Δημοτικού Συμβουλίου και προσωπικού.

Έγκωμη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δήμου Έγκωμης, η τελετή ανάληψης των καθηκόντων του επανεκλεγέντος Δημάρχου Έγκωμης, Ζαχαρία Κυριάκου, καθώς και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, για την περίοδο 2017-2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Εγκωμης, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, αναγνώσθηκαν από τον Αναπληρωτή Δημοτικό Γραμματέα, Ανδρέα Αρότη, τα ονόματα των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου 2016.

Ο κ. Κυριάκου τόνισε ότι μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο θα πορευθεί με διαφάνεια και σύμπνοια, για το καλό του Δήμου και όλων των δημοτών.

Επίσης, συνεχάρη τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή τους, ευχόμενος παραγωγική δουλειά σε όλους. Ευχαρίστησε επίσης τα απερχόμενα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την άριστη συνεργασία την τελευταία πενταετία.

Η τέως Αντιδήμαρχος, Λουίζα Μαυρομμάτη, ευχαρίστησε με τη σειρά της τόσο τον Δήμαρχο και τα μέλη, όσο και το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, για τη συνεργασία που είχαν. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που αποχωρούν θα τιμηθούν με τιμητική πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου, σε ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά τους.

Γεροσκήπου

Χέρι συνεργασίας προς τους δημότες της Γεροσκήπου αλλά και στους ανθυποψήφιους του στις Δημοτικές/Κοινοτικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, Γ. Μαλλουρίδη και Α. Σιήκκη, απευθύνει ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ο οποίος επί του θέματος έχει αποστείλει σχετικές επιστολές.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως απαιτείται συνεργασία για όλα αυτά που έχουν λεχθεί στην προεκλογική περίοδο. “Ευελπιστώ όπως ανταποκριθούν για το καλό της Γεροσκήπου”, συνέχισε.

Ο κ. Παυλίδης είπε πως αναμένεται να αναθέσει και στους δημότες της Γεροσκήπου ακόμη και προεδρίες επιτροπών που δεν πηγάζουν από τη νομοθεσία, όπως της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου δημοτικού συμβουλίου Γεροσκήπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου που θα γίνει την Τετάρτη στις 18:00 το απόγευμα. Πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή Αντιδημάρχου, αλλά και για τη διανομή των προεδριών των διαφόρων επιτροπών του Δήμου.

Ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως βασική του επιδίωξη, εκτός από τα έργα που δρομολογούνται, όπως ο συνδετήριος δρόμος, το Κέντρο Υγείας, η ανακατασκευή της κεντρικής λεωφόρου Μακαρίου και ο βόρειος παρακαμπτήριος θα είναι η αξιοποίηση του παλιού ΚΕΝ Γεροσκήπου που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου, θα διευθετηθεί επαφή με την Τράπεζα Κύπρου ώστε τα συμφωνηθέντα να πραγματοποιηθούν.

Στόχος, συνέχισε, είναι όπως ο χώρος αυτός με τη μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορία να αποτελέσει το νέο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου, στεγάζοντας τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και η δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου νεολαίας, αλλά και να φιλοξενεί τελετές και δεξιώσεις γάμων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy