Άναψε φωτιές η μελέτη της KPMG για τη στελέχωση των νοσοκομείων

Πρώτες αντιδράσεις από τις συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών

Φωτιές άναψε η μελέτη της KPMG, η οποία προσφάτως έφτασε στα χέρια των λειτουργών υγείας. Γιατροί και νοσηλευτές, ύστερα από μια πρώτη μελέτη που έχουν κάνει στις 450 περίπου σελίδες της μελέτης, διαπιστώνουν αρκετές στρεβλώσεις που κατά την άποψή τους αφορούν από λανθασμένα στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί ως δεδομένα για την εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων μέχρι… και τον τρόπο που το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να χρησιμοποιήσει αυτή την έρευνα.

Τη βδομάδα που πέρασε από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως εκπρόσωποι των συντεχνιών των γιατρών και των νοσηλευτών διεμήνυσαν ότι δεν συμφωνούν με βασικές πτυχές της μελέτης. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας σε δήλωσή του στη «Χ» μίλησε για ένα πολυσέλιδο έγγραφο των 454 σελίδων, το οποίο η συντεχνία χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει. Ωστόσο από μια πρώτη ανάγνωση που έκανε η ΠΑΣΥΚΙ φαίνεται ότι διαφωνεί σε συγκεκριμένα σημεία, αφού «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δρ Κούμας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη διαπίστωση των μελετητών ότι στα νοσοκομεία εργάζονται 950 γιατροί. «Δεν είναι αυτός ο πραγματικός αριθμός των γιατρών» είπε, για να προσθέσει ότι στον αριθμό έχουν συμπεριληφθεί ειδικευόμενοι και εκπαιδευόμενοι ιατροί…». Ο Δρ Κούμας εξέφρασε τη διαφωνία του στην πρόταση της μελέτης που αφορά την εισαγωγή τεσσάρων δωδεκαώρων βαρδιών για τους γιατρούς. «Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν τα περισσότερα τμήματα και κλινικές διαθέτουν τέσσερις ή πέντε ιατρούς», διερωτήθηκε και ανέφερε πως «δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι τι εστί ιατρική πράξη».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις προτάσεις της μελέτης για τη στελέχωση των τμημάτων είπε ότι γίνεται παραδεκτό από τα γραφόμενα της μελέτης ότι λείπουν κάποια στοιχεία. Ωστόσο, ανέφερε, εξάγονται συγκεκριμένα συμπεράσματα τα οποία πηγάζουν μέσα από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων που άπτονται του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ανάγονται παγκύπρια. «Δεν συμφωνούμε με αυτή τη μεθοδολογία», είπε. Ο Δρ Κούμας διευκρίνισε ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα τοποθετηθεί ενδελεχώς επί των ευρημάτων της μελέτης όταν μελετήσει ενδελεχώς την έκθεση. Καυτηρίασε τέλος το γεγονός ότι η μελέτη βρισκόταν στα χέρια του Υπουργείου από τον Μάιο αλλά, παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί πάμπολλες φορές από τη συντεχνία, της στάληκε την περασμένη Τρίτη. Με αυτό το τρόπο, είπε, καθυστέρησε ο διάλογος για το θέμα της στελέχωσης ένα εξάμηνο περίπου, τόνισε.

Επιμένοντας ότι η μελέτη θα πρέπει να συζητηθεί πριν την αυτονόμηση των νοσοκομείων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ είπε πως αυτή επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την υποστελέχωση. Επικαλέστηκε διεθνείς έρευνες οι οποίες καταδεικνύουν ότι η υποστελέχωση των τμημάτων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους ασθενείς και συγκεκριμένα ανέφερε ότι στα τμήματα όπου παρατηρείται υποστελέχωση αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου των ασθενών κατά 10%. Υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι το θέμα της στελέχωσης θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα με το Υπουργείο Υγείας, ενώ σε ό,τι αφορά το συμπέρασμα της μελέτης ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στην επάρκεια του προσωπικού αλλά στην κατανομή του στα νοσοκομεία, ο κ. Πετέλης είπε πως «το πώς είναι κατανεμημένο το προσωπικό δεν είναι δουλειά της ΠΑΣΥΝΟ αλλά του Υπουργείου Υγείας». Επέμεινε πάντως ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και ενδεικτικά αναφέρθηκε σε μελέτη της ΠΑΣΥΝΟ, η οποία δεικνύει ότι στα ΤΑΕΠ χρειάζονται ακόμη 124 νοσηλευτές.

Ο Πρόδρομος Αργυρίδης, προϊστάμενος του κλάδου νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ, έκανε λόγο για καθυστέρηση στην κατάθεση της μελέτης, ενώ ερωτηθείς για τα ζητήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων και τις διαπιστώσεις επί τούτου της μελέτης, είπε πως ο νοσηλευτικός κόσμος λέει πάντα αυτό το οποίο βιώνει. Υπάρχει, τόνισε, υποστελέχωση.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy