Αναπτύσσει συνεργασίες με το Ιράν η Ελλάδα

Συναντήσεις υψηλού επιπέδου θα έχει σήμερα, Δευτέρα, στην Τεχεράνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, επικεφαλής πολυμελούς αποστολής. Θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί, τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου Aλί Λαριτζανί, ενώ θα υπογράψει σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Η ελληνική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη, καθώς εκτιμά ότι η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, με την Αθήνα να «βλέπει» αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή, καθώς το Ιράν χαρακτηρίζεται χώρα – κλειδί.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν 60 Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές προσκήνιο.

Χθες ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Τεχνολογικό Πάρκο της Τεχεράνης, όπου τον υποδέχτηκε ο επικεφαλής του Μαχντί Τσαφαρίνια. Ο κ. Τσαφαρίνια χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης και κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας να δραστηριοποιηθούν στην χώρα του.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από την σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα ξεναγήθηκε στα αρχιτεκτονικά μνημεία του Ισπαχάν, που θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν. Η ξενάγηση του Πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην ελληνο-ιρανική συνεργασία στον πολιτιστικό αλλά και τουριστικό τομέα.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy