Ανάπτυξη Bιομηχανίας μετάλλων για τις ανάγκες της κοινωνίας

 “Μονάχα εάν προωθήσουμε την ανάπτυξη της βιομηχανίας μετάλλων έχοντας ως γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων, θα συμβάλλουμε καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.” Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση της Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής βιομηχανίας κοινών μετάλλων.

       Μιλώντας ως συντονιστής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η ομάδα του συμμερίζεται την θέση του εισηγητή Edouard Martin, όσον αφορά την ανάγκη προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των γειτονικών πληθυσμών. Επίσης υποστήριξε την πρότασή για ενσωμάτωση περιβαλλοντικού κόστους στις τιμές των μετάλλων που εισάγονται στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ως μέτρο περιορισμού της καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά και προώθησης της εγχώριας παραγωγής. Εν τούτοις, συμπλήρωσε, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν στην έκθεση και άλλα θέματα τα οποία δεν αναφέρονται. 

        Όπως εξήγησε, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή παραγωγή των μετάλλων καθώς και η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό τομέα. Τόνισε δε πως η ανάπτυξη της βιομηχανίας μετάλλων δεν πρέπει να περιορίζεται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει μια  ισορροπημένη εκβιομηχάνιση που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της Ευρώπης. Τέλος τόνισε πως πρέπει να επανακαθοριστούν οι κανόνες της ανταγωνιστικότητας, οι οποίοι, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, λειτουργούν προς όφελος των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο, όπως εξήγησε, δεν θα χρηματοδοτήσει την βασική βιομηχανία αλλά θα προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy