Ανάπτυξη για όλους

Της Ελένης Μαύρου

«Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι επίπλαστη, είναι πραγματική και είναι πολλά υποσχόμενη», δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Έθεσε μάλιστα ως μελλοντικό στόχο «το ανέβασμα του πήχη της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προοπτικής, πολύ πιο ψηλά»!
Το θέμα είναι πώς εννοεί την ανάπτυξη, την ευημερία, την προοπτική.

Σε κάποιους τομείς, όπως ο τουρισμός, παρουσιάζεται πράγματι ανάκαμψη, είναι όμως περισσότερο αποτέλεσμα οικονομικών και γεωπολιτικών συγκυριών παρά προϊόν δομημένου στρατηγικού σχεδιασμού. Την ίδια ώρα, σε άλλους τομείς, όπως ο χρηματοοικονομικός, η ανάκαμψη είναι ανύπαρκτη.

Οι κυβερνώντες προσπαθούν να πιστωθούν την όποια ανάκαμψη, την ώρα που απέτυχαν να προωθήσουν τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη και η κρατική μηχανή και η οικονομία του τόπου. Ακόμα και στα βασικά, την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που υπόσχεται ο Ν. Αναστασιάδης κάθε χρόνο που περιοδεύει στις επαρχίες, απέτυχαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, έως και τον Σεπτέμβρη, κατάφεραν να υλοποιήσουν μόλις το 36%.

Ενδεικτικό για το επιχειρηματικό περιβάλλον και τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει είναι και το γεγονός ότι η Κύπρος υποβιβάστηκε οχτώ θέσεις το 2017 στην τελευταία Έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι και από την όποια ανάπτυξη το όφελος διοχετεύεται στους λίγους και προνομιούχους. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το 2012, από τα €19,5 δις συνολικού εισοδήματος στην οικονομία, τα €9,4 δις αφορούσαν μισθούς και κοινωνικές εισφορές. Το 2016 το εισόδημα μειώθηκε στα €18,1 δις, ωστόσο η μείωση μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στους μισθούς (€8 δις), ενώ τα κέρδη παρέμειναν αναλλοίωτα.

Το πώς εννοεί, δε, ο Χάρης Γεωργιάδης την ευημερία, πραγματικά με ξεπερνά.
Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η εισοδηματική ανισότητα στην Κύπρο έχει εκτιναχθεί. Είμαστε η χώρα με την πιο ραγδαία άνοδο της ανισότητας σε όλη την Ευρώπη. Ο αριθμός των ανέργων ήταν 44 χιλιάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας -αναλογικά η τέταρτη πιο υψηλή ανεργία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στους νέους μάλιστα φτάνει το 25,5%. Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα σε δαπάνες κοινωνικής προστασίας και το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται ουσιαστικά κάτω από το καθορισμένο όριο φτώχειας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η προοπτική για το μέλλον.

Οι σημερινοί νέοι θα είναι η πρώτη γενιά που δεν θα έχει καλύτερη προοπτική από την προηγούμενη. Πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας είναι είτε μερικής απασχόλησης είτε χαμηλά αμειβόμενες. Για πολλά χρόνια ακόμα το όποιο εισόδημα των περισσότερων νοικοκυριών θα διοχετεύεται στην αποπληρωμή δανείων.

Και ενώ το μεγαλύτερο κόστος από τη βίαιη αναδιανομή εισοδημάτων που έφερε η οικονομική κρίση και οι κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας το πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι, τίποτα δεν έγινε για ελάφρυνση και στήριξή τους από πλευράς των κυβερνώντων. Μόνο τώρα βλέπουμε σκόρπια προεκλογικά πυροτεχνήματα που δεν ξεγελούν πλέον κανένα. Αντίθετα, είδαμε σε πολλές περιπτώσεις οι επιλογές των κυβερνώντων να επιδεινώνουν την ήδη αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα στην Κύπρο. Για πραγματική προοπτική, λοιπόν, είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική, που θα είναι συνδεδεμένη με ένα νοικοκυρεμένο και αποτελεσματικό κράτος, του οποίου οι πόροι θα στηρίζουν έναν σύγχρονο και βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης για όλους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy