Μέτωπο για αλλαγή στους κανόνες ασύλου

Έκκληση για αλλαγή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με το άσυλο απευθύνουν Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία με κοινό τους έγγραφό, ζητώντας παράλληλα δίκαιη κατανομή των μεταναστών εντός της Ένωσης, σύμφωνα με το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, το κείμενο υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση έχει καταδείξει με σαφήνεια τα όρια και τις ατέλειες των κανόνων ασύλου και την ανάγκη αναθεώρησής τους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το κείμενο με τις υπογραφές των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών ζητά μια «ισχυρή απάντηση στην κρίση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία θέλουν το κείμενο να συζητηθεί στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ» ζητά ο Muižnieks

Ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου ζητά ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muižnieks, ο οποίος αναφέρει παράλληλα ότι ο λόγος της κατάρρευσης των συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου είναι πολιτικός και δεν έγκειται στην άφιξη των προσφύγων στην Ευρώπη.

Σε σημερινό του άρθρο, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΣτΕ και σε άλλες ιστοσελίδες, ο Επίτροπος παραθέτει στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, που δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο έχουν κατατεθεί πάνω από 430.000 αιτήσεις ασύλου στα κράτη μέλη της ΕΕ, 40% των οποίων στη Γερμανία, 15% στην Ουγγαρία, ενώ οι υπόλοιπες 180.000 αιτήσεις διαμοιράζονται στα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη.

Ο Επίτροπος συγκρίνει την κατάσταση στην Ευρώπη με την πραγματική, όπως λέει, πίεση στις αφίξεις μεταναστών που αντιμετωπίζουν λιγότερο εύπορες χώρες, όπως το Πακιστάν, ο Λίβανος, η Αιθιοπία ή η Τουρκία, που φιλοξενεί 2 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία.

Αναφέρεται παράλληλα στον «ανταγωνισμό» πολιτικών από ευρωπαϊκές χώρες για διασπορά αρνητικών μηνυμάτων, με εξαίρεση τη Γερμανία, ενώ για την κατάσταση στο Καλαί, προσθέτει ότι Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρήκαν καλύτερη λύση από το να στείλουν την αστυνομία και να ενισχύσουν την επιτήρηση.

Ακόμη, ψέγει τις πολιτικές επιλογές σε Δανία και Πολωνία αναφορικά με τους αιτητές ασύλου, ενώ λέει ότι Βουλγαρία και Ουγγαρία έκαναν «κακές επιλογές» με το να σφραγίσουν τα σύνορά τους.

«Αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση η σωστή απάντηση σε όσους αναζητούν διεθνή προστασία», γράφει ο κ. Muižnieks, ενώ προσθέτει ότι η άβολη πολιτική αλήθεια είναι ότι η όλη κατάσταση είναι αποτέλεσμα του συστήματος ασύλου της ΕΕ, που τιμωρεί τις χώρες στα σύνορα της Ευρώπης.

Κάνει ακολούθως λόγο για μια σχεδόν υστερική αντιμετώπιση του προβλήματος και όπως λέει δεν πρόκειται για προσφυγική αλλά για πολιτική κρίση.

Συμπληρώνει ότι τα κράτη μέλη αποστρέφονται τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και απευθύνει έκκληση για αναθεώρηση της ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη μετανάστευση.

Πρωτίστως, αναφέρει, πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά ο κανονισμός του Δουβλίνου, τον οποίο χαρακτηρίζει «άδικο μηχανισμό», με τον οποίον επιβαρύνονται οι χώρες της μεθορίου, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Χαρακτηρίζει θετική την κίνηση της Γερμανίας για αναστολή του Κανονισμού σε σχέση με τους πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ λέει ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες των αιτητών ασύλου, σε όλα τα κράτη μέλη.

Προτείνει ακολούθως τη δημιουργία συστήματος δίκαιου καταμερισμού των αιτητών ασύλου από τα κράτη μέλη και την Κομισιόν, ώστε να αποφορτιστεί μέρος της πίεσης που δέχονται κάποιες χώρες.

Ζητά επίσης από την ΕΕ να επικεντρωθεί στη βελτίωση του συστήματος ασύλου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ λέει ότι θα πρέπει να παρασχεθούν περισσότερες νόμιμες οδοί για τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ώστε να αποφευχθούν τα επικίνδυνα περάσματα ή ο διάπλους και να αποδυναμωθούν οι διακινητές.

Ο Επίτροπος Muižnieks καταλήγει, λέγοντας ότι η προστασία των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση, τονίζοντας ότι με πολιτική θέληση, η Ευρώπη μπορεί να παραμείνει πιστή στις αξίες της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy