Αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την Κύπρο η EBRD

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2016 κατά 1 μονάδα, στο 2,7% από 1,7% στις προβλέψεις Μαΐου 2016. Παράλληλα, στο σχετικό δελτίο Νοεμβρίου 2016, αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2017 κατά 0,2% στο 2,2%.

Η αναβάθμιση των προβλέψεων από την EBRD έρχεται σε συνέχεια της αναβάθμισης των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο τον περασμένο μήνα, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 2,8% για το 2016 και και 2,2% για το 2017.

Σε σχέση με την Κύπρο, η EBRD σημειώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 2,7% σε ετήσια βάση και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει αυξηθεί σημαντικά, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της ΕΕ τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας την ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η μεγαλύτερη δυναμική της οικονομίας, σημειώνεται, είχε θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας έχει αρχίσει να πέφτει φτάνοντας 12% τοις εκατό στα μέσα του 2016. Αναφέρεται επίσης ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν επίσης ισχυρές, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να έχει μειωθεί σε μόλις 1% του ΑΕΠ το 2015.

Σημειώνεται παρ` ολα αυτά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι ακόμα ψηλό ξεπερνώντας το 100% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016. Προστίθεται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μετριαστεί στο 2,2% το 2017, αφού τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να περιορίζουν την ανάπτυξη.

Η EBRD προβλέπει ανάπτυξη 1,6% το 2016 για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται αναβαθμίζοντας κατά 0,2% την πρόβλεψή της σε σχέση με τον Μάιο του 2016. Προβλέπει επίσης ανάπτυξη 2,5% για το 2017. Για την Ελλάδα προβλέπεται ανάπτυξη 0% το 2016 και 2% το 2017.

Όπως αναφέρεται, οι προβλέψεις για τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η EBRD έχουν βελτιωθεί οριακά από τον Μάιο του 2016, αντανακλώντας μια σειρά διεθνών και περιφερειακών τάσεων.

Ανάμεσα σε αυτές η μικρή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τα χαμηλά του πρώτου τριμήνου του 2016, που συνέβαλε στην αύξηση των προοπτικών για την Ρωσία και χώρες της Κεντρικής Ασίας. Επίσης οι ροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές έχουν ανακάμψει μερικώς στον απόηχο του Brexit.

Από την άλλη, αναφέρεται ότι η αδυναμία του παγκόσμιου εμπορίου συνεχίστηκε και η ανάκαμψη για τις προηγμένες οικονομίες παρέμεινε αργή, ενώ επισημαίνονται και γεωπολιτικοί κίνδυνοι που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ουκρανία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy