Αναβάθμιση των κατασκηνωτικών χώρων ζητά η Βουλή

Αναθεώρηση των κανονισμών που ρυθμίζουν τον κατασκηνωτικό τουρισμό ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου από τον ΚΟΤ και την κατάθεση των κανονισμών που ετοίμασε το τμήμα Δασών για τη ρύθμιση των κατασκηνωτικών χώρων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες ελέγχουν που έχει.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση των ελλείψεων έργων υποδομής για την ανάπτυξη του κατασκηνωτικού τουρισμού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγγελος Βότσης αφού παρατήρησε ότι οι κατασκηνωτικοί χώροι που  υπάρχουν είναι ανεξέλεγκτοι και επικρατεί τεράστια αταξία τόσο με τους χώρους όσο και τους κατασκηνωτές είπε πως επιβάλλεται να καταγραφούν οι κατασκηνωτικοί χώροι και να εξεταστεί αναθεώρηση των σχετικών κανονισμών.
 
Το θέμα ενεγράφη προς συζήτηση από τους Βουλευτές Ηλία Μυριάνθους της ΕΔΕΚ και Γιώργο Περδίκη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
 
Ο κ. Βότσης αφού διευκρίνισε ότι οι κατασκηνωτικοί χώροι εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΚΟΤ και κάποιοι άλλοι στο Τμήμα Δασών, παρατήρησε πως φαίνεται ότι για τον ΚΟΤ ο κατασκηνωτικός τουρισμός και οι κατασκηνωτικοί χώροι δεν είναι προτεραιότητα.
 
Ο κ. Βότσης είπε ακόμα πως αντίθετα με τον ΚΟΤ το Τμήμα Δασών ετοίμασε κανονισμούς.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού παρατηρώντας επίσης ότι είναι απόλυτα ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους κατασκηνωτικούς χώρους, που επιβαρύνουν τον περιβάλλον και ιδιαίτερα προστατευόμενες περιοχές, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει τεθούν αυστηρά κριτήρια στους κατασκηνωτές.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως με τη λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και να βρεθούν λύσεις.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως κατά τη συνεδρία διεφάνη ξεκάθαρα η ανάγκη δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών για να μπορέσει να αναπτυχθεί η εναλλακτική μορφή τουρισμού.
 
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον ΚΟΤ να προχωρήσει άμεσα στον εκσυγχρονισμό των σχετικών κανονισμών και από το Τμήμα Δασών να καταθέσει άμεσα τροποποιητική νομοθεσία και τους κανονισμούς που είναι έτοιμοι εδώ και καιρό.
 
Ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι επιβάλλεται να γίνουν για την ανάπτυξη του κατασκηνωτικού τουρισμού, καθώς πέρα από τον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας απαιτείται και η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ παρατήρησε επίσης ότι δημιουργούνται αυθαίρετες κατασκηνώσεις, χωρίς να υπάρχει τρόπος δίωξης των κατασκηνωτών  που προκαλούν προβλήματα υγείας, πρόσθετο κόστος στους δήμους και τις κοινότητες για καθαρισμό.
 
Πρόσθεσε ότι απαιτείται να εκπονηθούν σχέδια για τη δημιουργία κατασκηνωτικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι σε άλλες χώρες αυτή η μορφή τουρισμού απορροφά μέχρι και 25% του τουριστικού προϊόντος.
 
Συμπλήρωσε ότι απαιτούνται έργα υποδομής για ένα προϊόν που θα αναβαθμίσει τις κοινότητες και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νεαρά άτομα.
Είπε ακόμα ότι πρέπει ο ΚΟΤ να προχωρήσει άμεσα με μέτρα στήριξης του τουρισμού αυτού.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών  είπε πως τα τελευταία 15 χρόνια οι υποδομές για τον κατασκηνωτικό τουρισμό υποβαθμίζονται, άλλοι κλείνουν και άλλοι αφήνονται στην τύχη τους με αποτέλεσμα να γίνονται ακατάλληλοι.
 
Πρόσθεσε πως κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εσωτερικό για κατασκηνωτικό τουρισμό και τη σημασία που έχει για την Κύπρο το να μπορούμε να φιλοξενούμε νεαρά άτομα από το εξωτερικό που θέλουν να ζήσουν τις εμπειρίες του εναλλακτικού τουρισμού που λέγεται κατασκήνωση.
 
Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι καταγράφηκαν τα αρνητικά που προκαλεί η ανεξέλεγκτη κατασκήνωση χιλιάδων κατασκηνωτών στις παραλίες της Κύπρου και ιδίως στην ευαίσθητη περιοχή των παραλιών του Ακάμα.
 
Ο κ. Περδίκης κατήγγειλε και καταδίκασε το γεγονός, όπως είπε, ότι ο κατασκηνωτικός τουρισμός είναι εκτός των προγραμμάτων ανάπτυξης του ΚΟΤ και της Κυβέρνησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy