Αναβλήθηκε η συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος λόγω έλλειψης απαρτίας

Στην αναβολή της προγραμματισμένης για η ώρα 11 συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος προχώρησε ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου ο οποίος δήλωσε ότι αιτία της αναβολής ήταν η έλλειψη απαρτίας, με μόνο τρεις βουλευτές να είναι παρόντες.
 
Ο κ. Αδάμου είπε ότι κάλεσε στην αίθουσα όπου θα γινόταν η συνεδρία τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ώστε ιδίοις όμμασι να αντικρίσει την εικόνα που παρουσίαζε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος με την πενιχρή συμμετοχή βουλευτών.
 
Πρόσθεσε ότι η πραγματοποίηση της σημερινής συνεδρίας ήταν εξαιρετικά σημαντική γιατί  ένα από τα θέματα που είχαν οριστεί για συζήτηση αφορούσε τις επεμβάσεις που γίνονται στο Δάσος Ακαδημίας στην Αγλαντζιά, όπου αποκόπτονται συνεχώς δένδρα για τη διαπλάτυνση του δρόμου και άλλα οδικά έργα.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι έχει κατ’ επανάληψη θίξει στην Προεδρία και τις Υπηρεσίες της Βουλής ότι δεν μπορεί να συμβαίνει έλλειψη απαρτίας, η οποία οφείλεται στο ότι συμπίπτουν οι ώρες διεξαγωγής των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και βουλευτές είναι εγγεγραμμένοι σε περισσότερες από μία επιτροπές.
 
Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα θέσει την Παρασκευή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το θέμα της απαρτίας στις συνεδρίες αλλά και την ταυτόχρονη πραγματοποίησή τους  και θα απαιτήσει αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού της Βουλής ο οποίος προνοεί δίωρες συνεδριάσεις και κυρώσεις κατά βουλευτών που αδικαιολόγητα απουσιάζουν.
 
«Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω αυτή τη διαδικασία να κάθομαι στα κάρβουνα αν πρόκειται να κάνω συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος ή όχι λόγω απαρτίας για αυτό και περιμένω λύσεις την Παρασκευή από τη σύσκεψη των αρχηγών προκειμένου να μπορέσει η συγκεκριμένη επιτροπή να λειτουργήσει αποτελεσματικά», είπε ο κ. Αδάμου.
 
Επί του θέματος της αποκοπής δένδρων παρά το Δάσος Ακαδημίας στην Αγλαντζιά λόγω εργασιών στο οδικό δίκτυο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε το Τμήμα Δασών να μην προχωρήσει αύριο στην αποκοπή δένδρων μέχρι να συζητηθεί το ζήτημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.
 
Πρόσθεσε ότι η Βουλή και η Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν θα επιτρέψουν να γίνονται έργα και να μην εισακούονται οι απόψεις των δημοτών της Αγλαντζιάς, οι οποίοι εκείνοι είναι που υποφέρουν από τις αλλαγές που γίνονται εκεί πέρα.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ του επανασχεδιασμού των έργων στις κεντρικές λεωφόρους της Αγλαντζιάς και υπάρχουν και συγκεκριμένες υποδείξεις από οργανωμένα σύνολα δημοτών προκειμένου να προστατευθεί και το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των πολιτών.
 
«Είναι απαράδεκτο να κάνουμε δρόμους για τα αυτοκίνητα και να μην λαμβάνουμε υπόψη την ποιότητα της ζωής των πολιτών», είπε ο κ. Αδάμου και πρόσθεσε ότι ήδη έχει αποκοπεί μεγάλος αριθμός δένδρων.
 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι έχουμε σοβαρότατα προβλήματα αναφορικά με τον τρόπο που έχει παρθεί η απόφαση για τις Λεωφόρους Λάρνακος και Αγλαντζιάς αλλά και με το σχεδιασμό των δρόμων.
 
Πρόσθεσε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα διακινείται στις περιοχές αυτές θα αυξηθεί και θα γίνεται διέλευση μέσα από κατοικημένες περιοχής ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την δρομολογούμενη κοπή δένδρων εντός του πάρκου Ακαδημίας όπου έχει κτιστεί και σχολείο παρά τις αντιδράσεις.
 
«Ο σεβασμός που έχουμε για τα πάρκα μας δεν είναι αυτός που έπρεπε ενώ προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν περάσει και δρόμο μέσα στο πάρκο της Αθαλάσσας και μετά από τις αντιδράσεις έχει μπει ένα κάγκελο για να εμποδίζεται η διέλευση αυτοκινήτων», είπε ο κ. Θεοπέμπτου.
 
Καταλήγοντας ανέφερε πως πεζοί και ποδηλάτες οι οποίοι δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τις υψηλές ταχύτητες των αυτοκινήτων άρα σχεδιάζουμε δρόμους όπου οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι υποχρεωτικά χαμηλές.
 
Εκ μέρους της Ανοικτής Πρωτοβουλίας Πάρκου Ακαδημίας, η Πέτρου Πετρούλα, δήλωσε ότι όλες οι οργανώσεις της κοινότητας που αντιδρούν στο συγκεκριμένο σχεδιασμό για την ανάπλαση των Λεωφόρων Λάρνακος και Αγλαντζιάς έχουν μαζέψει 4000 υπογραφές από δημότες ότι δεν θέλουν καμία παρέμβαση στα δασικά πάρκα και ειδικά σε αυτό της Ακαδημίας, ωστόσο όλα τους τα διαβήματα αγνοήθηκαν.
 
Εκπροσωπώντας την Ομάδας «Μαζί για την Αγλαντζιά», ο Στέλιος Ιωάννου, δήλωσε ότι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων κλήθηκε να σχεδιάσει την αναβάθμιση της Λεωφόρος Αγλαντζιάς κάτι το οποίο έπραξε, λειτουργώντας ωστόσο στην αντίληψη της δεκαετίας του 60’ παραγνωρίζοντας παντελώς τις ανθρώπινες ανάγκες, την ποιότητα ζωής και το σύγχρονο τρόπο σκέψεις των ανθρώπων.  

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy