Αναβολή συζήτησης για συμφωνία πάταξης τρομοκρατίας με ΗΠΑ από Επ. Εξωτερικών Βουλής

Η μη πλήρης ενημέρωση του γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνης Λοϊζίδου αναφορικά με τις πρόνοιες συμφωνίας που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τις ΗΠΑ για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας ήταν η αιτία η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής να αναβάλει το θέμα για μια εβδομάδα ζητώντας την υποβολή των θέσεων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών γραπτώς.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η Επιτροπή εξέτασε «δύο συμφωνίες που υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση για τη συνεργασία με άλλες χώρες για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και της τρομοκρατίας».

Η μια συμφωνία, εξήγησε, είναι μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Ρωσικής Κυβέρνησης και η άλλη μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Αμερικάνικης Κυβέρνησης.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δύο συμφωνίες υπάρχουν πολύ ουσιαστικές διαφορές ενώ το αντικείμενο είναι το ίδιο», πρόσθεσε.

Είπε ότι «αναφορικά με την συμφωνία με τη Ρωσία φαίνεται να μην υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών αλλά και μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων, γι αυτό και η συμφωνία αυτή θα παραπεμφθεί για ψήφιση και υιοθέτηση επικύρωση βασικά στην επόμενη ολομέλεια της Βουλής».

Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας ότι αναφορικά με τη συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ «ενώ είναι κοινή διαπίστωση ότι είναι απαραίτητο και χρήσιμο η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με όλες τις χώρες και ιδιαίτερα με τις υπερδυνάμεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, δεδομένης δε και της θέσης της γεωγραφικής που κατέχει χώρα μας, εντούτοις στη συμφωνία με τις ΗΠΑ παρουσιάστηκε διάσταση απόψεων μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και η υπηρεσία του Επιτρόπου Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων παρουσιάστηκε να μην είναι πλήρως ενήμερη και να μην έχει ουσιαστικά λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις για να νοιώθει πλήρως ικανοποιημένη ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Γι αυτό, ανέφερε, «η Επιτροπή ανέβαλε την τελική της απόφαση έδωσε μια εβδομάδα χρόνο σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και θα επανέλθουμε εντός μιας εβδομάδας».

Σε ερώτηση τι προβλέπουν οι συμφωνίες ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η συμφωνία αυτή που αναβάλλεται «προβλέπει άμεση πρόσβαση στα αρχεία των δικών μας υπηρεσιών που αφορούν δεδομένα δαχτυλικών αποτυπωμάτων αλλά και DNA». Αντιλαμβανόμαστε, πρόσθεσε, «ότι είναι σοβαρά ζητήματα και δεδομένης της αυτόματης πρόσβασης και όχι της παραδοσιακής ανταλλαγής πληροφοριών ή της παραδοσιακής συνεργασίας όπου μέχρι σήμερα αποστελλόταν μια ανάλυση DNA ή ένα αποτύπωμα για έλεγχο από τις κρατικές αρχές της χώρας». Σ` αυτή την περίπτωση, διευκρίνισε, «θα υπάρχει η άμεση διασύνδεση και η άμεση πρόσβαση για αυτόματο έλεγχο». Αυτό ανέφερε, «εγκυμονεί κάποιους κινδύνους».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι αντιλαμβάνεται πως «οι υπηρεσίες μας νοιώθουν ότι διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνολογία για να μην υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας από την άλλη χώρα, το άλλο συμβαλλόμενο μέρος, κατά την αυτόματη πρόσβαση και ότι θα υπάρχει ασφαλής προστασία των δεδομένων των δικών μας αρχείων».

Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι «σημαντικό να έχουμε και την άποψη του Επιτρόπου Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στη συμφωνία με τη Ρωσία δεν προβλέπεται η αυτόματη πρόσβαση σε αρχεία.

Σε ερώτηση σε σχέση με την συμφωνία με τις ΗΠΑ αν η πρόσβαση που προβλέπεται είναι αμφίδρομη, απάντησε «είναι αμφίδρομη αλλά αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά μεγεθών και δυνατοτήτων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy