Αναξιόπιστοι

Του Δημήτρη Χριστοδούλου*

Η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του Συναγερμού όσον αφορά τους εργαζομένους δεν πρέπει πλέον να αφήνει καμία αμφιβολία για το πού θέλουν να οδηγήσουν τον τόπο και ειδικά τις εργασιακές σχέσεις.

Η απροκάλυπτη απειλή και ο ωμός εκβιασμός του Υπουργού των Οικονομικών (που βεβαίως δεν ενεργά από μόνος του, αλλά έχει τη στήριξη του προέδρου και του ΔΗΣΥ) προς τους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών που απολύθηκαν πριν 9 περίπου μήνες, ότι δεν θα πάρουν μία εάν δεν υπογράψουν έγγραφο με το οποίο να αποποιούνται όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους, δείχνει την ποιότητα αυτής της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, που όταν έκλεινε τις Κυπριακές Αερογραμμές έταζε φούρνους παξιμάδια στους υπαλλήλους για να αποφύγει τις αντιδράσεις τους και την οργή τους, που δεσμεύτηκε να παραχωρήσει χαριστικές αποζημιώσεις στο προσωπικό, έρχεται σήμερα παραβιάζοντας κάθε κανόνα ηθικής και εργασιακής συμπεριφοράς, να απειλεί τους εργαζομένους ότι δεν θα τους δώσει αποζημιώσεις εάν δεν δεχτούν τους όρους της.

Από πού πηγάζει αυτή η σπουδή;

Πρώτα από όλα από τον ίδιο το χαρακτήρα και την πολιτική πυξίδα της ίδιας της κυβέρνησης της δεξιάς που είναι ταγμένη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τάξης της. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τα οποία βεβαίως δεν ταυτίζονται με αυτά των εργαζομένων.

Πέραν τούτου, η απειλή έχει σαν στόχο τη μη καταφυγή των υπαλλήλων στη δικαιοσύνη, διότι γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να χάσει και να πληρώσει μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Με τον ίδιο τρόπο ενδεχομένως να ενεργούσε και ένας ιδιώτης εργοδότης. Η κυβέρνηση όμως σαν ο θεματοφύλακας των θεσμών (λέμε τώρα) δεν έπρεπε να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Ποιος έχασε όμως την ευαισθησία για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους και τις εργασιακές σχέσεις για να την βρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο Υπουργός της των Οικονομικών;

Οταν η ίδια η κυβέρνηση:

– αμέσως μετά την εκλογή της και μέσα σε μια μόνο νύχτα μετέτρεψε 1.500 άτομα που δίδασκαν στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) από υπαλλήλους σε αυτοτελώς εργοδοτούμενους, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν μόνοι τους Κοινωνικές Ασφαλίσεις χωρίς οποιαδήποτε κατοχύρωση,

– όταν μια από τις πρώτες πράξεις της ήταν να αποσύρει το νομοσχέδιο για να μπορεί ο Υπουργός να επεκτείνει (όταν κρίνει σκόπιμο) την ισχύ της συλλογικής σύμβασης ενός κλάδου, σε ολόκληρο τον κλάδο,

– όταν επιμένει στα απάνθρωπα διατάγματα για το ωράριο των καταστημάτων,

– όταν με τη δική της ανοχή έχουν ουσιαστικά καταργηθεί οι κατώτατοι μισθοί,

γιατί να μην ξεγελάσει και τους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών;

Αυτή δεν είναι κυβέρνηση αξιών, ούτε προστασίας των θεσμών ούτε και τήρησης στοιχειωδών κανόνων αυτοσεβασμού. Αυτή είναι μια κυβέρνηση της κούφιας υπόσχεσης, του ψέματος, του δεσμεύομαι αλλά δεν υλοποιώ, του εγώ στραώνω τζιαι πουλώ, εσύ άμπλεπε τζιαι γόραζε.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο προσπαθούν να ξεγελάσουν και τους υπαλλήλους των ημικρατικών οργανισμών τους οποίους θέλουν περιπαθώς να ξεπουλήσουν στο κεφάλαιο, το οποίο εκπροσωπούν. Με τον ίδιο τρόπο που ξεγέλασαν τους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών θέλουν να ξεγελάσουν και τους υπαλλήλους της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ και της Αρχής Λιμένων.

Δεν λένε την αλήθεια όταν μιλούν για εξασφάλιση των υπαλλήλων. Κοροϊδεύουν τους εργαζομένους. Το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη και η δική τους πράξη είναι αυτή που εφαρμόζουν με τον πλέον εκβιαστικό τρόπο πάνω στους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ας μην ξεγελιούνται οι εργαζόμενοι από το μανδύα του «εργατοπατέρα» που κατά διαστήματα ενδύεται και ο Υπουργός, αλλά και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι πράξεις τους δείχνουν κάτι άλλο.

*Γραμματέας ΠΕΟ Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy