Αναζητεί νομικά «όπλα» για αποφυλάκιση

Συμπληρωματική δήλωση καταθέτει ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου στο Ανώτατο

 

Νομικά όπλα τα οποία θα του επιτρέψουν να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του για έκδοση προνομιακού διατάγματος αποφυλάκισης τύπου Habeas Corpus αναζητεί ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Χτες το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα του δικηγόρου του παυθέντος Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, που εκτίει ποινή φυλάκισης, για καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης στο πλαίσιο της εξέτασης του αιτήματός του για έκδοση του σχετικού διατάγματος. Μέσω του δικηγόρου του, ο καταδικασθείς επιδιώκει συγκεκριμένα να δώσει απάντηση σε έναν από τους λόγους ένστασης που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας στην αίτησή του, με την παράθεση συγκεκριμένων αποσπασμάτων από τα πρακτικά της πρωτόδικης διαδικασίας, ως επίσης και της αγόρευσής του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο κ. Ερωτοκρίτου επιδιώκει να προσβάλει τη νομιμότητα της κράτησής του, επικαλούμενος σχετική πρόνοια του Ποινικού Κώδικα για το ποινικά ανεύθυνο των δικαστικών λειτουργών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται, όπως ισχυρίζεται, και ο θεσμός του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, θέση που κατείχε κατά τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκε. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας καταχώρησε, ως γνωστόν, μέσω του δικηγόρου Ηλία Στεφάνου, γραπτή ένσταση στην αίτηση του κ. Ερωτοκρίτου για έκδοση του σχετικού διατάγματος. Η επιχειρηματολογία του στηρίζεται σε οκτώ σημεία, ανάμεσα στα οποία επισημαίνεται ότι «καμία αναφορά ή ισχυρισμός δεν έγινε στην πρωτόδικη διαδικασία που να αφορά ασυλία ή το ποινικά ανεύθυνο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τα οποία ο αιτητής επικαλείται στην παρούσα διαδικασία».

Την ίδια ώρα, στα επιχειρήματα της ένστασης του Γενικού Εισαγγελέα, υποστηρίζεται ότι ο κ. Ερωτοκρίτου χρησιμοποιεί καταχρηστικά τους δικαστικούς θεσμούς, και τονίζεται ότι ο παυθείς Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας εκτίει ποινή η οποία του επιβλήθηκε νόμιμα μετά την καταδίκη του από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Η κατηγορούσα Αρχή υποστηρίζει ότι τα διατάγματα της μορφής Habeas Corpus δεν χορηγούνται σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί δυνάμει κατηγορητηρίου.

Με την ένστασή της στο αίτημα του κ. Ερωτοκρίτου, η Κατηγορούσα Αρχή υπενθυμίζει ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου έχει καταχωρήσει και έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 7 Μαρτίου, κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που του επέβαλε το Κακουργιοδικείο. Το Δικαστήριο παραχώρησε τη σχετική άδεια για καταχώρηση της συμπληρωματικής δήλωσης και την προσκόμιση των σχετικών πρακτικών μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Παράλληλα το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε τις τελικές αγορεύσεις της υπεράσπισης και της Κατηγορούσας Αρχής για την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαΐου.

 

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy