Αναζητείται Περσέας

Της Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου*

Όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στην Μπανανία (κατά τον Γλαύκο Κληρίδη) σε ώρες δύσκολες για τον τόπο, λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και τουρκικών απειλών στην ΑΟΖ, με την παρουσία του Μπαρμπαρός μας απογοητεύουν.

Ο κόσμος απογοητευμένος παρακολουθεί εμβρόντητος ένα ακόμη σήριαλ που εξευτελίζει τους θεσμούς και που δημιουργεί σωρεία αναπάντητων ερωτηματικών για τις σχέσεις οργής Προεδρικού-Κεντρικού Τραπεζίτη, που τα τελευταία χρόνια μας έχουν πραγματικά ταλανίσει.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτόξευσε μύδρους κατά της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Εξέθεσε σχεδόν μαστιγωτικά την ίδια, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, τον ξεγέλασε αλλάζοντας τον όρο του συμβολαίου διορισμού της, που αφορούσε το ασυμβίβαστο συγγενών προσώπων. Τα κόμματα έσπευσαν να ζητήσουν την παραίτηση της Διοικήτριας.

Η ίδια, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής μίλησε για συκοφαντικές ενέργειες σε βάρος της. Τόνισε πως δεν θα ανεχθεί τη φίμωση από όσους έχουν το χρήμα, που εκβιάζουν και απειλούν…

Είδαμε στη συνέχεια, να αναχωρεί στο εξωτερικό για ιδιωτική επίσκεψη και να τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ την ίδια ώρα παρακολουθήσαμε το προεδρικό στρατόπεδο να αναδιπλώνεται, να ρίχνει τους τόνους και τον Υπουργό Οικονομικών να τρέχει ασθμαίνοντας, ως γεφυροποιός, να μαζεύει τους προεδρικούς μύδρους!

Ο λαός διερωτάται πότε θα σταματήσει αυτό το ξεκατίνιασμα, οι αλληλοϋποσκάψεις, ο διασυρμός, οι έριδες δημόσιων προσώπων. Ποία είναι τα βαθύτερα αίτια και ποία τα αιτιατά. Τί κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα. Ποίοι ευθύνονται. Ποίοι τους καλύπτουν.

Γιατί στο τέλος –τέλος, σ΄αυτόν το δύσμοιρο τόπο, άλλοι φταίνε και άλλοι πληρώνουν; Προσβάλλεται η νοημοσύνη των πολιτών, πλήττονται καίρια οι θεσμοί και δυναμιτίζονται οι προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας, όταν δεν υπάρχει διαφάνεια και πλήρης λογοδοσία στους πολίτες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του. Να πληροφορήσει επίσημα το λαό για τη διαδικασία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκπονήθηκε και υπεγράφη το επίμαχο Συμβόλαιο.

Αν υπάρχει τόση προχειρότητα στη διεκπεραίωση μιας τέτοιας συμφωνίας, δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες για το τί θα γίνει αν σε πολυπλοκότερα έγγραφα πιθανής λύσης του κυπριακού, επιδειχτεί παρόμοια απρονοησία και παρεισφρύσουν απαράδεκτοι όροι και μάλιστα υπογραφτούν!

Από την άλλη, οι καταγγελίες της Διοικήτριας στη Βουλή δεν πρέπει να πέσουν στα μαλακά. Αν η ίδια νοιώθει πως η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται υπό απειλή, οφείλει να δώσει στοιχεία και να βοηθήσει στο ανακριτικό έργο που πρέπει να ξεκινήσει πάραυτα.

Οι διάφοροι εκλελεγμένοι και διορισμένοι αξιωματούχοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως έχουν την υποχρέωση να χειρίζονται τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, ακεραιότητα, αλτρουισμό και σεβασμό στον πολίτη. Να εκσυγχρονίσουν επιτέλους τη νομοθεσία περί πόθεν έσχες και περί ασυμβίβαστου.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά η τιμιότητά της να είναι τόσο εμφανής ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτησης. Από προσωπική εμπειρία, ωστόσο, τολμώ να πω πως δεν βλέπω να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για να έχουν οι προαναφερθέντες νόμοι, πραγματικά δόντια.

Η ύπαρξη ασαφών προνοιών αφήνει παραθυράκια, τα οποία καλά γνωρίζουν οι επαϊοντες. Σ ΄αυτά στηρίζονται για να δικαιολογούν την απραξία ή να κρύβουν τη διαπλοκή.

Ομολογώ, από προσωπική εμπειρία, πως όταν κάποιοι (λιγοστοί) από εμάς, έμπρακτα εφαρμόσαμε το ασυμβίβαστο και παραιτηθήκαμε από επαγγελματικές καρριέρες όταν εκλεγήκαμε σε πολιτειακά αξιώματα, νοιώθαμε απελπιστικά μόνοι όταν εγείραμε το θέμα περί ασυμβίβαστου.

Δεν ίδρωσαν τα αυτιά όσων έπρεπε, την ώρα που έπρεπε, με αποτέλεσμα να κλαίμε σήμερα επί ερειπίων. Δυστυχώς η διαπλοκή, όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά έχει δυστυχώς θεριέψει.

Ως κεφαλή Μέδουσας αναζητεί πια τον Περσέα της! Η κάθαρση πρέπει να ξεκινήσει επιτέλους. Η τιμωρία των ενόχων πρέπει να είναι παραδειγματική, για να είναι αποτρεπτική. Αλλοιώς, ενός κακού μύρια έπονται.

5/11/2014

• Τέως Ευρωβουλευτής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy