Ανεπαρκής η ενημέρωση των Κυπρίων για το ΑΙDS

Ακόμη επικρατεί η αντίληψη ότι ο ιός μεταδίδεται από την τουαλέτα ή από τη… θεία κοινωνία!

Μπορεί να δηλώνουν οι Κύπριοι πως γνωρίζουν πολύ καλά τι εστί ο ιός HIV/AIDS, στην πραγματικότητα όμως η πληροφόρηση που τυγχάνουν φαίνεται πως είναι από ελλιπής έως και λανθασμένη. Εξακολουθεί να υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως ο ιός του AIDS μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού, με τη χρήση κοινής τουαλέτας ή με τη… θεία κοινωνία!

Τα αποτελέσματα έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 656 άτομα, που διεξήγαγε η Κίνηση Συμπαράστασης για το ΑΙDS για τις αντιλήψεις και τις γνώσεις των Κυπρίων για τον ιό, παρουσιάστηκαν χθες από τον γραμματέα της Κίνησης Χρίστο Κρασίδη σε διάσκεψη Τύπου που διοργανώθηκε από το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, την Accept ΛΟΑΤ Κύπρου, με τη στήριξη του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικών Φύλων. 47% δήλωσε πως και μόνο στην αναφορά του ιού νιώθει «ανησυχία» και δύο στους δέκα περίπου (17%) δήλωσε ότι νιώθει «άγχος».

Στο άκουσμα της λέξης «AIDS» το 44% δήλωσε ότι σκέφτεται ότι πρόκειται για μια «ανίατη ασθένεια». Στο θάνατο παραπέμπει η λέξη απάντησε το 17% των συμμετεχόντων ενώ το 27% συνδέει τη λέξη με το σεξ. Ένα ποσοστό 21% των συμμετεχόντων στην ερώτηση «ποια λέξη σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη AIDS», απάντησε «στίγμα». Το 69% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάποιο οροθετικό άτομο. Στην ερώτηση αν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια του AIDS το 68% απάντησε αρνητικά, το 19% απάντησε θετικά και το 14% απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Επτά στους 8 συμμετέχοντες περίπου (68%) δήλωσε πάντως πως γνωρίζει πού να αποταθεί για εξέταση, 32% όμως δεν γνωρίζει.

 

Επτά στους δέκα δεν εξετάστηκαν ποτέ

Ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα της έρευνας ότι το 69% των συμμετεχόντων δεν εξετάστηκε ποτέ για τον ιό HIV. Ποσοστό 22% εξετάζεται μια φορά το χρόνο και ποσοστό 9% ανά εξάμηνο. Ποσοστό της τάξης του 15% δήλωσε πως δεν εξετάζεται επειδή… φοβάται! Εξίσου ανησυχητικό είναι το πόρισμα σε σχέση επίσης με την εξέταση για HIV. 86% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν εξετάστηκαν ποτέ επειδή θεωρούν πως δεν βρίσκονται σε κίνδυνο. Παρά ταύτα η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (86%) απάντησε ότι όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού μπορούν να προσβληθούν από το ιό HIV.

 

Θα στήριζαν έναν φίλο αλλά…

Πάντως, ενθαρρυντικό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που αφορά στη στήριξη των οροθετικών ατόμων από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πώς θα αντιδρούσατε αν μαθαίνατε ότι ο σύντροφος σας ή άτομο από το στενό οικογενειακό σας περιβάλλον είναι φορέας του ιού HIV» το 76% απάντησε ότι θα στήριζε το άτομο. Ποσοστό 36% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε η στάση του απέναντι στο οροθετικό άτομα, ενώ το 15% δήλωσε ότι θα επιχειρούσε να έρθει πιο κοντά στο άτομο αυτό.

Στην ερώτηση «αν μαθαίνατε ότι ένα άτομο από το επαγγελματικό σας περιβάλλον είναι φορέας του HIV πώς θα αντιδρούσατε», το 69% απάντησε ότι δεν θα υπήρχε αλλαγή στη στάση του, το 50% θα στήριζε τον συνάδελφο και το 11% θα προσπαθούσε να έρθει πιο κοντά του. Ωστόσο, το 75% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά και το 25% θετικά στην ερώτηση εάν θα δημιουργούσαν ερωτική σχέση με ένα οροθετικό άτομα.

 

Διαδίκτυο, η κύρια πηγή ενημέρωσης

Όπως φαίνεται μέσα από την έρευνα, το 55% των συμμετεχόντων έχει ενημερωθεί για το HIV/AIDS από το διαδίκτυο. Ποσοστό 31% από την τηλεόραση, 33% από το σχολείο, 27% από σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 15% από περιοδικά και εφημερίδες, 15% από φίλους και 13% από γιατρό.

[quote_box_center]

Οι αντιλήψεις των Κυπρίων για τους τρόπους μετάδοσης :

■ Το 98% ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη

■ Το 92% δήλωσε ότι μπορεί να μεταδοθεί από αίμα ή μετάγγιση αίματος

■ 90% ανέφερε ως τρόπο μετάδοσης τη χρήση συριγγών

■ 13% το τσίμπημα κουνουπιού

■ 12% το σάλιο

■ 4% το φιλί\

■ 2% τη θεία κοινωνία

■ 4% την χρήση κοινής τουαλέτας

■ 18% το σεξ με προφύλαξη

 

[/quote_box_center]

 

 

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy