Ανέτοιμη η ΠΓΔΜ για τη διεξαγωγή εκλογών

Η διπλωματική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια εκτίμησαν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 24 Απριλίου, τις οποίες έχει δρομολογήσει το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σε σχετική κοινή δήλωση των δύο διπλωματικών αντιπροσωπειών αναφέρεται ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων στην ΠΓΔΜ, καθώς και μία διακομματική συμφωνία για το πλαίσιο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η αποστολή της ΕΕ και η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφεραν ότι από τις συνομιλίες που είχαν με τα κόμματα της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών η 5η Ιουνίου, κάτι που μένει να εξεταστεί από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ωστόσο, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι το οποίο βρίσκεται στην εξουσία της ΠΓΔΜ από το 2006, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής των εκλογών και ότι αυτές πρέπει να διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει τον περασμένο Ιούλιο σε μία συμφωνία, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, η οποία προέβλεπε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα τέλη Απριλίου, με την προϋπόθεση να εκπληρωθεί μία σειρά προβλεπόμενων ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή κριτήρια.

Ωστόσο η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ εκτιμά ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν έντιμες και δημοκρατικές εκλογές στις 24 Απριλίου και εμμένει στη θέση ότι σε περίπτωση που αυτές διεξαχθούν κατά την παραπάνω ημερομηνία, δεν θα συμμετάσχει.

Η αντιπολίτευση ζητά την αναβολή των εκλογών μέχρις ότου εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και θεσπιστεί ένα πλαίσιο που να εμποδίζει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης της χώρας από το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι εμμένει στη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Απριλίου και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αναζητά δικαιολογίες για να μην διεξαχθούν οι εκλογές, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Τις επόμενες ημέρες και όχι αργότερα από την Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με το εάν οι εκλογές διεξαχθούν στις 24 Απριλίου ή αναβληθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Εάν το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι εμμένει στη θέση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Απριλίου, τότε η Βουλή της χώρας πρέπει να διαλυθεί στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως ορίζει η νομοθεσία της χώρας.

Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ διαρκεί πάνω από ένα χρόνο και έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις, μετά την αποκάλυψη, από την πλευρά της αντιπολίτευσης του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, το οποίο έχει πλήξει σε ένα βαθμό το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, ο Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος επικρίνεται για αντιδημοκρατικές μεθόδους και συμπεριφορές στο εσωτερικό, συνεχίζει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy