Ανεξέλεγκτη η παράνομη παγίδευση πουλιών το χειμώνα στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνες ακτιβιστών

Η οργάνωση των ακτιβιστών Committee Against Bird Slaughter (CABS) μαζί με το Foundation Pro Biodiversity (SPA) αποκαλύπτουν τη μαζική κλίμακα της παράνομης παγίδευσης πουλιών που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, κατά την διάρκεια της χειμερινής εκστρατείας για την προστασία των πουλιών, η οποία διοργανώθηκε από τις οργανώσεις CABS & SPA και διάρκεσε από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2017, εντοπίστηκαν συνολικά 178 ενεργές τοποθεσίες παγίδευσης πτηνών, 517 δίκτυα, 638 ξόβεργα και 62 ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές κατασχέθηκαν με την συνεργασία των αρχών πάταξης.

Επιπλέον, 631 άγρια πτηνά διασώθηκαν από αυτές τις παγίδες θανάτου, κυρίως Τζίκλες αλλά και Κοκκινότζικλες, Μαυρότζικλες, Καρβουνιάρηδες, Τρουλλουρίδες, Τσακρόστρουθοι, Κοκκινολαίμηδες και Θουπιά.
Οι συμμετέχοντες της εκστρατείας κατέγραψαν την έκταση του προβλήματος στις 3 κύριες περιοχές παγίδευσης του νησιού: Επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και τις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας.

Οι ακτιβιστές συνεργάστηκαν με τις Αρχές και κατήγγειλαν τα ευρήματα στους στην Κυπριακή αστυνομία και την Αστυνομία των Βάσεων. Ως αποτέλεσμα, 16 λαθροθήρες διώχθηκαν για παράνομη παγίδευση πουλιών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ενώ πολλές υποθέσεις διερευνώνται ακόμη από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η παράνομη παγίδευση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις Βάσεις Δεκέλειας. Στις αρχές της εκστρατείας, οι ακτιβιστές προέβησαν σε πλήρη καταμέτρηση του προβλήματος σε στην επικράτεια των Βάσεων Δεκέλειας, με τα αποτελέσματα να είναι σοκαριστικά καθώς περισσότερα από 500 δίκτυα με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα. Αυτό καθιστά την περιοχή των Βάσεων την χειρότερη περιοχή παράνομης παγίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy