Ανοιχτή οικονομία, ασφάλεια, ψηφιακή και βιώσιμη Ευρώπη, οι προτεραιότητες της Εσθονικής Προεδρίας

Μια ανοιχτή και καινοτόμος ευρωπαϊκή οικονομία, μια ασφαλής και προστατευμένη Ευρώπη, μια ψηφιακή Ευρώπη και η ελεύθερη διακίνηση δεδομένων και μια συμμετοχική και βιώσιμη Ευρώπη είναι οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία από τον Πρέσβη της Εσθονίας στην Κύπρο με έδρα την Αθήνα Μάργκους Ράβα (Margus Rava).

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων για την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ο Πρέσβης της Εσθονίας αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της Εσθονίας, τόσο τα θετικά, από τα οποία ξεχώρισε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και τα αρνητικά, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει και τη θέση της χώρας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

«Η Εσθονία, τόσο ως χώρα, όσο και ως Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, στήριξε και θα στηρίξει το στόχο εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, δίκαιης και βιώσιμης και για τις δύο κοινότητες στο νησί», σημείωσε σχετικά.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Εσθονία συνεργάζεται στενά με την κυπριακή Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και στην Κύπρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μια συνεργασία, που όπως είπε, άρχισε τον Ιανουάριο του 2016 κατά την επίσκεψη τότε του Πρωθυπουργού της Εσθονίας στην Κύπρο.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Εσθονικής Προεδρίας ο Πρέσβης της χώρας σημείωσε πως οι «Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να ζουν καλά και να αισθάνονται ασφαλείς» κάτι που όπως σημείωσε, δεν αποτελεί νέο, αποτελεί ωστόσο τη βασική παράμετρο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των προτεραιοτήτων της Εσθονικής Προεδρίας.

Μια ανοιχτή και καινοτόμος ευρωπαϊκή οικονομία

«Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να είναι ανοιχτή και καινοτόμος για να παραμείνει ανταγωνιστική, στον ανταγωνισμό με τις άλλες μεγάλες οικονομίες του κόσμου», τόνισε ο Μάργκους Ράβα, εξηγώντας πως μια οικονομία, είτε μεγάλη είτε μικρή, μπορεί να είναι πετυχημένη μόνο αν είναι ανοιχτή, ανοιχτή σε ευκαιρίες, στην αλλαγή, στο εμπόριο και στις νέες ιδέες.

Τόνισε παράλληλα πως η Ενιαία Αγορά αποτελεί μια από τις παρακαταθήκες της ΕΕ και πως η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών, ατόμων και κεφαλαίων, είναι επωφελής για όλους.

Ο Πρέσβης της Εσθονίας σημείωσε πως η αναζήτηση για νέες ευκαιρίες ανάπτυξης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και δυνάμεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως για παράδειγμα την βιομηχανική βάση της ευρωπαϊκής οικονομίας ή και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη προστατεύει τους εργάτες.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, η Εσθονική Προεδρία θα εργαστεί για προώθηση του Πακέτου Υπηρεσιών, την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών και την Ενεργειακή Ένωση. Και επίσης σε ό,τι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διασυνοριακή εφαρμογή του ΦΠΑ και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Μια ασφαλής και προστατευμένη Ευρώπη

Παρουσιάζοντας τη δεύτερη προτεραιότητα της Εσθονικής Προεδρίας ο κ. Ράβα υπενθύμισε ότι η ΕΕ ξεκίνησε ως ένα πρότζεκτ ειρήνης, τονίζοντας πως σήμερα για ακόμη μια φορά, η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας.

«Η μεταναστευτική κρίση, η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα αποτελούν πηγές αστάθειας και κινδύνου» σημείωσε, αναφέροντας πως κατά την πρώτη ανεπίσημη υπουργική σύνοδο την περασμένη βδομάδα στον Ταλίν, το πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν η κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο όπου, όπως είπε, η Ιταλία καλείται να επιδείξει τεράστιο σθένος.

Πρόσθεσε ότι η Εσθονική Προεδρία θα συνεχίσει να εφαρμόζει το Σχέδιο Δράσης της Βαλέτας, τα σχέδια δράσης για επαναπροώθηση των μεταναστών οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας αλλά και να εργάζεται για εκσυγχρονισμό του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Οι λύσεις σε ό,τι αφορά άλλες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας αφορούν, όπως συμπλήρωσε, την παρεμπόδιση της οικονομικής υποστήριξης της τρομοκρατίας, τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και δυνάμεων ασφαλείας στις διάφορες χώρες με τη δημιουργία δι-επιχειρησιακών βάσεων δεδομένων και λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών έτσι ώστε να είναι εφικτή η ανταλλαγή πληροφοριών όταν κρίνεται αναγκαία.

Σημείωσε επίσης ότι η Εσθονική Προεδρία θα προσπαθήσει να καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο δαπανών για τα κράτη μέλη και να καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των επιχορηγήσεων κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Μια ψηφιακή Ευρώπη και ελεύθερη διακίνηση δεδομένων

«Το μέλλον του κόσμου είναι ψηφιακό. Μια ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη πρέπει να αγκαλιάσει τις τεχνολογικές αλλαγές και θα πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι τεχνολογικές αλλαγές και το γεγονός ότι ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός» σημείωσε ο Μάργκους Ράβα, υποδεικνύοντας πως την ίδια στιγμή θα πρέπει η Ευρώπη να εξισορροπήσει τους κινδύνους που δημιουργούνται από ευπάθειες που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών και να διασφαλίσει ότι όλοι θα επωφελούνται.

Τόνισε σε σχέση με την ελεύθερη διακίνηση δεδομένων πως η Εσθονία θεωρεί ότι μπορεί κάποια μέρα να αποτελέσει την 5η ελευθερία διακίνησης στην ΕΕ, η οποία θα συμπληρώνει την Ενιαία Αγορά.

«Γι’ αυτό χρειάζεται να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ασφαλή και προς όφελος των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και για το συλλογικό συμφέρον όλων των κυβερνήσεων» υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Εσθονική Προεδρία θα εστιάσει στην αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών λύσεων (e-solutions) καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των διασυνοριακών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς.

Θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται σε σχέση με τη Στρατηγική για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, την ιδέα για Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, την έναρξη της υιοθέτησης της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης καθώς και της επικαιροποίησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Κυβερνο-ασφάλεια και την επικαιροποίησης της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών που εδρεύει στην Αθήνα.

Μια χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη Ευρώπη

Σε σχέση με τον τέταρτο άξονα προτεραιοτήτων της Εσθονικής Προεδρίας ο κ. Ράβα ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τους τρόπους με τους οποίους προσφέρει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν ή να σπουδάσουν στην ΕΕ.

«Η κινητικότητα στην εργασία δεν αποτελεί απειλή αλλά ευκαιρία για την ΕΕ. Ξανά, θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τα πρότυπα σε ό,τι αφορά την προστασία του εργατικού δυναμικού από τη μια με τη πτυχή της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων από την άλλη» είπε.

Και πρόσθεσε ότι η Εσθονική Προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται εμπράκτως σε ό,τι αφορά την απόφαση για το Europass, ενώ θα εξετάσει και κάποιες πτυχές που αφορούν την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όπως για παράδειγμα κατά πόσο μπορεί να συμφωνηθεί μια μίνιμουμ περίοδος σε ό,τι αφορά το σκέλος της άδειας μητρότητας ή πατρότητας που θα ισχύει σε όλη την ΕΕ.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης παρουσιάστηκε επίσης βίντεο για τη ζωή μιας οικογένειας στην Εσθονία με έμφαση στη συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Ο Πρέσβης της χώρας αναφέρθηκε επίσης σε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εσθονία, όπως αυτά των υψηλών εκπομπών CO2, του κενού στις αμοιβές ανδρών-γυναικών εις βάρος των γυναικών, του υψηλού ποσοστού κατανάλωσης αλκοόλ και του δημογραφικού προβλήματος με τη γήρανση του πληθυσμού.

Ανέφερε τέλος χαριτολογώντας πως είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πώς νοιώθει ένας Εσθονός. «Ποτέ δεν ξέρεις αν οι Εσθονοί είναι χαρούμενοι ή λυπημένοι ή θυμωμένοι ή ενθουσιασμένοι, οι περισσότεροι Εσθονοί κρύβουν πολύ καλά τα συναισθήματα τους και θεωρούν πως το να γελά κάποιος πολύ αποτελεί ένδειξη τρέλας», είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy