Aνοιχτός Ορίζοντας: Σλάνγκ! Εν πελλαμός

ΣΛΑΝΓΚ! Εν πελλαμός! (συνώνυμο: εν πόμπα!)

12714080_1103263936372376_2004638390_n

Έχουν γίνει ήδη τα αποκαλυπτήρια του! Το cySlang (http://www.cyslang.com/) είναι ένα πολυμεσικό διαδικτυακό λεξικό της κυπριακής αργκό, μίας από τις λιγότερο μελετημένες όψεις όχι μόνο της κυπριακής διαλέκτου, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής γλώσσας. Όπως αναφέρουν και οι δημιουργοί του «η κυπριακή αργκό, που είναι στην πραγματικότητα μία εξαιρετικά πλούσια και δυναμική ποικιλία της ελληνικής γλώσσας, έχει αντιμετωπιστεί περίπου ως αόρατη: η διαπίστωση αυτή δεν προκύπτει μόνο από την απουσία σχετικών μελετών και/ή καταγραφής της γλωσσικής αυτής χρήσης στα λεξικά, αλλά και από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι όροι αργκό ή σλανγκ είναι αδιαφανείς για τους φυσικούς ομιλητές της διαλέκτου».

Το cySlang περιλαμβάνει λαϊκές, νεανικές και αργκοτικές λέξεις και εκφράσεις της σύγχρονης ομιλούμενης κυπριακής που προέρχονται άλλοτε από την ελληνική γλώσσα και άλλοτε από δάνεια. Εξ ορισμού σε ένα τέτοιο λεξικό περιλαμβάνονται αρκετές λέξεις που θεωρούνται άσεμνες, χυδαίες ή προσβλητικές (παραδείγματα δεν μπορούμε να βάλουμε!) γι’ αυτό και στην αρχική σελίδα του cySlang υπάρχει προειδοποίηση πως «η πλοήγηση στον ιστοχώρο δεν συνιστάται σε όσους ενοχλούνται από το γεγονός αυτό».

Το αρχικό λεξιλόγιο του cySlang συγκεντρώθηκε από μία ομάδα φοιτητών που παρακολούθησαν ένα μάθημα λεξικογραφίας. Αυτό σημαίνει το υλικό προέκυψε από πρωτογενή έρευνα και όχι από αποδελτίωση παλιότερων έργων. Στη συνέχεια, η επεξεργασία των λέξεων αυτών και η παρουσίαση που θα δείτε στον ιστότοπο βασίστηκε σε επιστημονικές προδιαγραφές έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα, εκτός από ψυχαγωγικό, να αποτελεί και ένα νέο πόρο γλωσσολογικής έρευνας για την κυπριακή διάλεκτο. Ο ιστοχώρος εξάλλου περιλαμβάνει και σχετική βιβλιογραφία.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όσους θα ήθελαν να προσθέσουν και άλλες λέξεις· το μόνο που χρειάζεται είναι μία εγγραφή. Έτσι μπορείτε να γίνετε εσείς ο δημιουργός ενός καινούργιου λήμματος, που φέρνει στο φως μια λέξη ή φράση. Αν θέλετε μπορείτε να το υπογράψετε με το όνομά σας ή, αν είστε ντροπαλοί, με ένα ψευδώνυμο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η επιστημονική επιτροπή που επιμελείται το λεξικό θα φροντίσει για τις λεπτομέρειες πριν από την εμφάνιση της λέξης σας στο κοινό.

koftaropelamos

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Μαριάννα Κατσογιάννου, Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και στην επιστημονική ομάδα συμμετέχουν επίσης ο Σπύρος Αρμοστής, ο Γιώργος Β. Γεωργίου, η Ελισάβετ Κιούρτη και ο Χαράλαμπος Χριστοδούλου.

Η κυρία Κατσογιάννου μας ανάφερε πως στο cySlang «υπάρχουν σημαντικές λεξικογραφικές πρωτοτυπίες: αυθεντικά παραδείγματα με παραπομπή στην πηγή τους, εικονογράφηση, βίντεο, δυνατότητα να σχολιάζουν οι χρήστες.» Είδαμε και μόνοι μας ότι τα νέα λήμματα, οι αλλαγές και οι διορθώσεις φτάνουν στο χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Πολύ σημαντική είναι και η ευκολία της αναζήτησης: απλώς πληκτρολογείτε δύο-τρία γράμματα για να δείτε όλες τις λέξεις που τα περιέχουν! Ρωτήσαμε επίσης πόσες λέξεις έχει το λεξικό «Αυτή τη στιγμή περιέχει 1200 λέξεις περίπου, 800 διαθέσιμες στο κοινό και οι υπόλοιπες, που είναι σε επεξεργασία ανεβαίνουν σιγά-σιγά. Υπάρχει όμως περισσότερο υλικό, περίπου άλλες 2000 λέξεις, που περιμένουν τη σειρά τους ή μάλλον περιμένουν σπόνσορα, χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το έργο». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Κατσογιάννου «η κατασκευή του σάιτ πληρώθηκε με τα λεφτά που μου έδωσε το πανεπιστήμιο για να αγοράσω υπολογιστή. Έχω υποσχεθεί να το συντηρήσω μόνη μου μέχρι το τέλος του 2016, μετά ελπίζω να βρεθεί κάποια λύση».

Ελπίζουμε και εμείς πως θα βρεθεί κάποια επιχορήγηση και σύντομα διότι το εγχείρημα είναι πρωτότυπο και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Μέχρι τώρα έχει πάνω από 2500 επισκέπτες την ημέρα, φαίνεται λοιπόν ότι το κοινό το βρίσκει ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα είναι χρήσιμο γιατί καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην διαλεκτική λεξικογραφία. Ζητείται λοιπόν σπόνσορας, όχι η Μαρικκού που τα Λεύκαρα, άλλα κάποιος πιο συγκεκριμένος!

 Marikoy

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy