Ανοίγει τις πύλες του το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών

Εγκαινιάζονται την ερχόμενη Κυριακή οι αναπαλαιωμένες Αποθήκες Παπαδάκη

Ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά έργα της Λεμεσού έχει ολοκληρωθεί και σε λίγες μέρες θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Πρόκειται για το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών που στεγάζεται στις Αποθήκες Παπαδάκη, οι οποίες έτυχαν τα τελευταία χρόνια της απαραίτητης αναπαλαίωσης και μετατράπηκαν σε ένα πραγματικά αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό κόσμημα για την πόλη.

Το κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού (στο αδιέξοδο της οδού Σαλαμίνος που καταλήγει στη νότια πλευρά της οδού Αγίου Ανδρέου) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικού υποστατικού του 19ου αιώνα είναι μια ακόμα δωρεά προς τη Λεμεσό του ευεργέτη της πόλης Στάθη Παπαδάκη. Αποτελείται από δύο σχεδόν κολλητές αποθήκες (απέχουν μόλις ενάμισι μέτρο η μια από την άλλη) κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από χοντρή πέτρα. Οι στέγες είναι καμωμένες από ξύλο και κεραμίδι, δίνοντας επιπρόσθετη αίγλη στο όλο κτιριακό συγκρότημα.

Ένα επιπλέον ατού του όλου κτιρίου είναι ο μεγάλος υπαίθριος χώρος που υπάρχει στο πίσω μέρος, ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τη διοργάνωση κυρίως καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στόχος του Δήμου Λεμεσού είναι να φιλοξενούνται στο Κέντρο Τεχνών περιοδικές εκθέσεις διεθνούς φήμης καλλιτεχνών από το εξωτερικό και να αποτελούν παράλληλα το επίκεντρο της καλλιτεχνικής γειτονιάς, όπως χαρακτηρίζεται η ευρύτερη περιοχή από την πλατεία Ηρώων μέχρι και τη Φραγκοκλησιά που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή δραστηριοποιούνται σήμερα αρκετοί καλλιτέχνες.

Το κόστος για την αποκατάσταση των Αποθηκών Παπαδάκη και τη μετατροπή τους στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ανήλθε στο 1,3 εκ. ευρώ περίπου με συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Τα εγκαίνια του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών της Λεμεσού θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα πλαισιώνονται από το ανάλογο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ανέλαβαν να παρουσιάσουν η Φιλαρμονική Λεμεσού, το Κουαρτέτο Εγχόρδων μαθητών του Παπαδάκιου Ωδείου Λεμεσού και το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Λεμεσού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy