«Άνοιγμα» της ΕΕ σε Τουρκία

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ πως επιθυμούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία, ενώ πηγές της τουρκικής προεδρίας εστίασαν στη συμφωνία του 2016 ανάμεσα στις δύο πλευρές για το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως ανέφερε «συζητήσαμε την ανάγκη συνεργασίας μας, με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο των συζητήσεών μας».

Συνάντηση με τον Ερντογάν είχε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιουνκέρ, με πηγή της Κομισιόν να αναφέρει πως «η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται. Σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν λεπτομερώς σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα».

Πηγές της τουρκικής προεδρίας υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της συμφωνία για την προσφυγική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε τον Μάρτιο του 2016 να βοηθήσει ώστε να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι θα καταργούσαν την βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν ευρωπαϊκές χώρες και θα της παρείχαν χρηματική βοήθεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy