Υπέρ του «Bremain» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Νεότερη διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Populus δίνει σημαντικό προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων (55%-45%) υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Είναι η δεύτερη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας για το κρίσιμο δημοψήφισμα. Νωρίτερα, σύμφωνα με την Ipsos MORI η πρόθεση ψήφου υπέρ της παραμονής έφτανε το 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit (και στις δύο δημοσκοπήσεις εξαιρώντας τους αναποφάσιστους).

Το ποσοστό των αναποφάσιστων στις σημερινές και στις τέσσερις χθεσινές δημοσκοπήσεις κυμαίνεται από 9% έως 16%.

Δημοσκόπηση της YouGov, όχι exit poll, θα δημοσιευθεί λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Τα θετικά για την παραμονή αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων έχουν ενισχύσει περαιτέρω τη στερλίνα, που έφτασε σε υψηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου και τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE100 που κατέγραφε το μεσημέρι άνοδο στα επίπεδα των τελών Απριλίου.

Τα γραφεία στοιχημάτων έχουν ρίξει τις αποδόσεις υπέρ της παραμονής, δίνοντας πιθανότητες υπέρ αυτής που αρχίζουν από 74% και φτάνουν έως το 84%.

Ωστόσο, το εκλογικό επιτελείο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ υποστηρίζει ότι είναι σε καλύτερη θέση να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το ποσοστό της συμμετοχής θα είναι καθοριστικό.

Η εταιρεία ερευνών BMG υπολογίζει ότι η προσέλευση θα είναι ανάλογη του ποσοστού του 66% στις περσινές γενικές εκλογές. Στις πιο νεαρές ηλικίες, που θεωρείται ότι κλίνουν υπέρ της παραμονής, το 54% δηλώνει σίγουρο ότι θα ψηφίσει, έναντι ποσοστού 79% στις ηλικίες άνω των 65 που θεωρείται ότι είναι πιο δεκτικοί στο μήνυμα υπέρ του Brexit.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, 46.499.537 ψηφοφόροι, μπορούν να συμμετάσχουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο είναι το εξής: «Θα έπρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» Οι επιλογές δίπλα από τις οποίες ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει ένα ‘Χ’ είναι: «Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ή «Να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η εκλογική διαδικασία στα 41.000 εκλογικά τμήματα ανά τις 382 τοπικές περιοχές καταμέτρησης στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ, ανοίγουν στις επτά το πρωί τοπική ώρα(εννέα ώρα Κύπρου) και κλείνουν στις δέκα το βράδυ(μεσάνυχτα ώρα Κύπρου).

Μετρήσεις και χρηματαγορές
Επίσημη δημοσκόπηση εξόδου (exit poll) δεν θα υπάρξει, ωστόσο με το κλείσιμο της κάλπης αναμένεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, hedge funds και επενδυτικά κεφάλαια έχουν παραγγείλει ιδιωτικά exit poll, ώστε να κινηθούν αναλόγως στις χρηματαγορές. Για το λόγο αυτό η κίνηση της στερλίνας, των κρατικών βρετανικών ομολόγων και των μετοχών του δείκτη FTSE100 αναμένεται να δώσει μία ένδειξη για το τι λένε αυτές οι ιδιωτικές μετρήσεις. Τα τοπικά κέντρα καταμέτρησης θα ενημερώνουν τα 12 περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης, που με τη σειρά τους θα αποστείλουν τα αποτελέσματα στην επικεφαλής αξιωματούχο της Εκλογικής Επιτροπής, Τζένι Γουάτσον, η οποία θα βρίσκεται στο περιφερειακό κέντρο του Μάντσεστερ, απ’ όπου και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που αναμένεται να ανακοινώσει αποτέλεσμα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα θα είναι το Σάντερλαντ στη Β.Α. Αγγλία, όπου είναι υψηλά τα ποσοστά στήριξης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Εκτιμάται ότι για να μπορέσει η εκστρατεία Leave υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. να ισχυριστεί ότι είναι σε τροχιά νίκης θα πρέπει να κερδίσει το Σάντερλαντ με διαφορά τουλάχιστον έξι ποσοστιαίων μονάδων.
Γενικά οι πρώην βιομηχανικοί πνεύμονες της Βρετανίας στη βορειοανατολική και κεντρική Αγγλία αναμένεται να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του Brexit, σε αντίθεση με το Λονδίνο, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τις πανεπιστημιουπόλεις όπως η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ.

Το τελικό αποτέλεσμα
Τα εκλογικά επιτελεία θεωρείται ότι θα έχουν μία πολύ εικόνα για το προς τα πού οδεύει το αποτέλεσμα κατά τις 2:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν περίπου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και σε μία από τις περιφέρειες-βαρόμετρο, στο Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου, όπου ψηφίζει και μεγάλος αριθμός Κύπριων ψηφοφόρων. Όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από το Λάνκαστερ, περίπου στις 3:30 το πρωί τοπική, η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη για όλους, καθώς πάνω από τα μισά τοπικά κέντρα καταμέτρησης θα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Από τις τέσσερις και μετά θα αρχίσουν να έρχονται και τα περισσότερα αποτελέσματα από το Λονδίνο. Εάν μέχρι τις έξι το πρωί τοπική ώρα δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση αποτελέσματος από τους αναλυτές και τα ΜΜΕ τότε θα πρόκειται οπωσδήποτε για κούρσα που θα κριθεί πραγματικά στο νήμα. Η κ. Γουάτσον αναμένεται να κάνει την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος γύρω στις επτά το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα).


Ανοίγουν στις 07.00 ώρα Βρετανίας (09.00 ώρα Κύπρου) οι κάλπες στη Βρετανία για το κρίσιμο δημοψήφισμα στο οποίο θα κριθεί η παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε..

Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε το προβάδισμά της επί της εκστρατείας υπέρ του Brexit, κατέδειξε δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV και δημοσιεύθηκε χθες.

Η έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τη 17η ως την 22η Ιουνίου, κατέδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με έξι μονάδες, συγκεντρώνοντας το 48%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 42% των προθέσεων ψήφου.

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί από την εφημερίδα The Sun την 14η Ιουνίου, έδινε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής προβάδισμα μόλις μιας μονάδας.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ ταχύτατα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατών στον οίκο, Μόριτς Κρέιμερ, στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

“Εάν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει έξοδο της χώρας (Brexit) στο δημοψήφισμα για την ΕΕ την Πέμπτη (σ.σ.: σήμερα), τότε η αξιολόγηση ΑΑΑ θα λήξει και θα υποβαθμιστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα”, είπε ο Κρέιμερ, σύμφωνα με την Bild, σε περίληψη του άρθρου το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κρέιμερ επανέλαβε ότι στο ενδεχόμενο εξόδου η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη και λογική, εν μέρει διότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο για την επομένη της εξόδου της χώρας.

Ο ίδιος είχε επισημάνει από τον Απρίλιο ότι μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας, δεδομένων των εκτεταμένων πολιτικών, χρηματοοικονομικών και εμπορικών συνδέσμων που διατηρεί η χώρα στην Ευρώπη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy