Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι επενδυτές για τη Συνεργατική

Χ. Γεωργιάδης: «Η διαδικασία έχει ακόμη δρόμο μπροστά της»

Οι δύο μνηστήρες για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (Ελληνική και Apollo) αναμένεται να ανοίξουν σήμερα τα χαρτιά τους, υποβάλλοντας τις τελικές ολοκληρωμένες προτάσεις τους.

Οι προτάσεις θα τύχουν αξιολόγησης από τη Citigroup, η οποία θα υποβάλει έκθεση προς την Επιτροπεία της ΣΚΤ και το Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό τη λήψη οριστικών αποφάσεων εντός των επόμενων ημερών.

Με την κατάθεση των τελικών προτάσεων των επενδυτών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το πού ενδεχομένως θα καταλήξουν οι εργασίες της ΣΚΤ, αλλά και τι θα γίνει με τους 2.665 εργαζομένους. Οι προτάσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν πολλά κοινά σημεία, αλλά και κάποιες διαφορές οι οποίες ενδεχομένως να καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την πρόταση της Ελληνικής αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσον επιθυμεί το σύνολο του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ ή κατά πόσο θα αφήσει εκτός κάποια στοιχεία ώστε να περιοριστούν οι κεφαλαιουχικές ανάγκες, καθώς και πόσα άτομα από το προσωπικό της ΣΚΤ μπορεί να απορροφήσει.

Επίσης όσον αφορά το αμερικανικό ταμείο Apollo αναμένεται να ξεκαθαρίσει με ποια τράπεζα σκοπεύει να συνεργαστεί σε περίπτωση που κερδίσει το διαγωνισμό, αλλά και πόσα άτομα μπορεί να απορροφήσει η υπό αναφορά τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Apollo είχε επαφές με δύο τράπεζες από την Ελλάδα οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο (Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα), ωστόσο παραμένει άγνωστο κατά πόσον υπήρξε κατάληξη ή/και εάν το ταμείο πραγματοποίησε επαφές και με άλλες τράπεζες. Η κατάθεση των τελικών ολοκληρωμένων προτάσεων αποτελεί το προτελευταίο σκαλοπάτι, για ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το τελευταίο θα είναι η αξιολόγηση των προτάσεων από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της ΣΚΤ, Citigroup Global Markets και η λήψη οριστικής απόφασης από την Επιτροπεία της ΣΚΤ και το Υπουργείο Οικονομικών ως ο εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου (Κυπριακή Δημοκρατία). Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε χθεσινές του δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι η διαδικασία είναι «αρκετά δύσκολη και περίπλοκη» και ότι «έχει ακόμη κάποιο δρόμο μπροστά της».

Όπως είπε «δεν έχει ξεκινήσει η ουσιαστική αξιολόγηση και η συζήτηση με τους πιθανούς επενδυτές επειδή ακόμη (η διαδικασία) βρίσκεται σε ένα στάδιο συμπλήρωσης και κατάθεσης διευκρινίσεων και επεξηγήσεων». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «η διαδικασία έχει ακόμη δρόμο μπροστά της».

Μήνυμα ΓΔ προς εργαζομένους

Εν τω μεταξύ εντός της ΣΚΤ υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα. Μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής της τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους εργαζομένους διαβεβαιώνοντάς τους ότι «στον αναμενόμενο διάλογο με τους υποψήφιους επενδυτές, τα εργασιακά θέματα, συμβατικές υποχρεώσεις και θέσεις εργασίας αποτελούν σημαντικό θέμα διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Ν. Χατζηγιάννης κάλεσε τους εργαζομένους να συνεχίσουν κανονικά τις καθημερινές τους εργασίες και να παραμείνουν προσηλωμένοι στους στόχους τους, αφού, όπως υπέδειξε, «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε όλα αυτά που έχουμε δημιουργήσει».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy