Ανοίγουν το 2017 Δερύνεια και Λεύκα

Αρχές του 2017 αναμένεται να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας και μέσα στο 2017 το οδόφραγμα της Λεύκας, δήλωσε στον Άστρα ο επικεφαλής της ε/κυπριακής πλευράς στην δικοινοτική επιτροπή Σώτος Ζακχαίος.

Όσον αφορά το οδόφραγμα της Δερύνειας ο κ. Ζακχαίος είπε ότι η Ε/κυπριακή πλευρά έχει ολοκληρώσει τις οδικές εργασίες που προβλέπονταν και απομένει η εγκατάσταση των σημείων ελέγχου, η οποία θα κοστίσει 300 χιλιάδες ευρώ.

Από τουρκικής πλευράς, πρόσθεσε ο κ. Ζακχαίος, αναμένεται να ολοκληρωθούν προσφορές για να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου.

Όσον αφορά το οδόφραγμα της Λεύκας, ο Σώτος Ζακχαίος είπε ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες λόγω και της μορφολογίας του εδάφους και οι οποίες αντιμετωπίζονται. Επιπλέον, σημείωσε, η περιοχή έχει ανακηρυχθεί από τα Η.Ε. ως προστατευόμενη εντασσόμενη στο πρόγραμμα Νατούρα, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες.

Παράλληλα, είπε, υπάρχουν και ιδιωτικές περιουσίες οι οποίες πρέπει να απαλλοτριωθούν και γίνεται μια προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών αφού μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών γίνεται πρώτα επίταξη των εκτάσεων και στη συνέχεια η απαλλοτρίωση.

Σε ότι αφορά το κόστος ο κ. Ζακχαίος είπε ότι η Ε/κυπριακή πλευρά πρέπει να εξασφαλίσει μέσω του Υπουργείου Οικονομικών ποσό ύψους 3 εκ. ευρώ για ολοκλήρωση των έργων.

Η τουρκική πλευρά, ανέφερε, έχει εξασφαλίσει το ποσό που της αναλογεί από την Ε.Ε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy